Nieuws/Entertainment
1215901
Entertainment

Chimène van Oosterhout geëmigreerd

Het lijkt in de genen te zitten. Net als Chimène van Oosterhout op haar zevende emigreerde van Curaçao naar Nederland, verhuist nu haar zoontje op dezelfde leeftijd naar een ander land. Samen met Lyam is de 46-jarige presentatrice bij haar vriend Olaf Sterkenburg in Zweden ingetrokken. Vanuit daar reist ze op en neer voor het RTL-programma 4Me. „Het voelt nog als vakantie.”

Vanuit Zweden vertelt Chimène: „Olaf is een Nederlander die, voor zijn werk als algemeen directeur, de komende paar jaar is uitgezonden naar Zweden. Mijn zoontje Lyam en ik zijn drie weken geleden definitief bij hem in Göteborg gaan wonen. Voor mijn werk reis ik gewoon op en neer naar Nederland. Of waar dan ook in Europa…” Geheimzinnig: „Ik heb straks een grote klus in Oostenrijk. Maar als ik daar iets over verklap, kost me dat 50.000 euro.”

„Als ik er niet ben, is Olaf er voor Lyam, en we hebben een au pair. En hij is natuurlijk ook regelmatig bij zijn vader, zoals de eerste drie weken van deze zomer. Ik heb al een aantal reportages voor het RTL4-programma 4Me gemaakt. Daarvoor ben ik naar festivals op de Waddeneilanden geweest, en naar Amsterdam. Maar het is geen dagelijkse bezigheid, de meeste tijd ben ik in Zweden.”

„Ik heb niets meer in Nederland. Alles, alles, álles is weg”, vertelt Chimène. „Ik wilde al heel lang ooit een keer naar het buitenland verhuizen. Met het oog daarop woonde ik ook in een huurhuis. Het was huur opzeggen en wegwezen. En nu woon ik dus in Göteborg. Met uitzicht op zee kan ik lekker meters draaien voor mijn debuutboek, over mijn visie op het leven. Ik had een deadline gesteld, maar die heb ik overschreden. Ik ben al ruim zes jaar een alleengaande moeder, en al mijn spaarzame vrije tijd stop ik in Lyam. Hij staat op één.”

„In Nederland zat hij al op een internationale school. En met Hemelvaart en Pinksteren heeft hij hier in Zweden al een paar dagen op school mogen wennen. Met een steen in mijn maag bracht ik hem de eerste dag ’s morgens weg, maar ’s middags al was hij laaiend enthousiast. Hij vond het helemaal leuk. En gelukkig hanteren ze er hetzelfde schoolsysteem als in Nederland.”

Blij: „En ook ik heb het in Zweden erg naar mijn zin. Vandaag hebben we pas de eerste regendag. Het is al die weken hartstikke mooi weer geweest! En de Zweden vallen mij ook erg mee. Ze zijn supergestructureerd en georganiseerd, maar niet zo onderkoeld als ik dacht. Maar ik heb nog niet het idee dat ik hier ook echt woon, hoor. Dat gevoel moet nog komen.”