Nieuws/Entertainment
1215997
Entertainment

Herman den Blijker móest afvallen

'Ik heb mezelf bijna gesloopt'

Herman den Blijker is 25 kilo afgevallen. Bij de topkok, die dagelijks omringd wordt door lekker eten, ging rigoureus de knop om. „Zou ik het niet hebben gedaan, dan had ik mezelf gesloopt. Ik liep de hele dag maar te eten in mijn restaurants. Nu ben ik iedere dag in de sportschool te vinden.”

„Ik doe dit alles toch ook wel een beetje voor mijn zoon Matz van twee”, vertelt Herman. „Ik ben nu 51 en dan ga je toch nadenken. Wanneer je ouder wordt en niet aan je lichaam werkt, loop je toch bepaalde risico’s. En het lijkt me niet leuk als mijn zoon me over tien jaar in een rolstoel moet voortduwen.”

Herman: „Op een gegeven moment was ik zo dik dat ik steeds meer lichamelijke ongemakken kreeg. Je energie wordt minder, je loopt de hele dag maar te puffen, je zweet eerder en ik kreeg ook last van kortademigheid. En je wordt lui.”

De kok illustreert: „Wanneer ik met mijn vrouw uit eten ging en ik kon de auto pas honderd meter van het restaurant parkeren, dan had ik geen zin om dat stukje te lopen. Ik reed dan weer weg en zocht een restaurant op waar ik dicht bij de deur mijn auto kwijt kon. Ik woog zo’n 150 kilo, dan is het logisch dat je minder actief bent. Ik ben heel blij dat ik de strijd tegen de kilo’s ben begonnen. Ik voel me nu echt een ander mens. Zit weer boordevol energie, dat was een jaar geleden wel anders.”

Trots: „Ik ben nu al 25 kilo afgevallen. Ben vorig jaar oktober zo’n beetje begonnen met het serieus aanpakken van mijn overgewicht. Ik doe het rustig aan, want je moet je lichaam ook de tijd geven om aan te passen. Alles verandert door het afvallen. Ook je spieren en je vel. Daar train je op, anders wordt alles slap.”

„Ik ben gaan samenwerken met een personal trainer. Vanaf het moment dat ik Moes heb ontmoet, was er een klik. Ik had al eens eerder geprobeerd met een personal trainer te werken, maar dat wilde niet lukken. Die wilde te veel en alles veel te snel. Dat hield ik niet vol. Met Moes heb ik dat probleem niet. Hij heeft me door heel die periode heen gesleept. Zijn kracht is dat hij geen druk op me zet.”

Knikt: „Ik begin ’s morgens vroeg al in de sportschool. Het gaat echt heel goed. En natuurlijk heb ik mijn levensstijl aangepast. Ik drink geen druppel alcohol meer. Vroeger bleef ik nog wel eens hangen in mijn restaurant, maar dat is er niet meer bij. Ook wanneer ik op vakantie ben, ga ik door met trainen. Moes is mee geweest naar Spanje en naar Nieuw-Zeeland. Fantastisch, dan kan ik gewoon mijn programma voortzetten. Want daar ben ik eerlijk in: wanneer hij er niet bij is, heb ik niet de discipline om het alleen te doen.”

Herman besluit: „Ik wil nog wel verder afvallen. Zo’n tien kilo, dan is het voorlopig genoeg. Leuk is natuurlijk ook dat mensen die me een tijdje niet gezien hebben, zeggen dat ik zo afgevallen ben en er goed uitzie. Het betekent wel dat ik allemaal andere broeken en overhemden heb moeten kopen. Maar dat heb ik er graag voor over.”