Nieuws/Entertainment
1216685
Entertainment

Miranda van Kralingen kapt met hokjesgeest

Het mag voor de buitenwereld opzienbarend zijn dat Miranda van Kralingen ook musicals doet, zelf ziet de operadiva dat niet zo. „Ik houd niet van die hokjesgeest.” De zangeres, die een verrassende hoofdrol heeft in Crazy Shopping, was toe aan iets grappigs. Ze is begin dit jaar vijftig geworden. „Ik doe ook niet aan de overgang.”

Vijftig is een getal dat veel vrouwen liever verzwijgen. Voor Miranda van Kralingen ligt dat anders. „Ik ben gelukkiger dan toen ik dertig was. Ik heb meer rust in mijn hoofd. Ik weet precies wie ik ben en wat ik wil. Mijn levenservaring helpt mij meer doordachte keuzes te maken.”

Miranda vertelt vrolijk: „En het verhaal dat je seksleven op deze leeftijd op een laag pitje komt te staan is ook belachelijk! Je moet je al die dingen gewoon niet laten aanpraten.” Openhartig: „Ik geniet nu meer van seks. Het woord ’voorbij’ ken ik niet. Nu niet en straks niet. Ik laat me niet uit balans brengen. Ik hoef geen facelifts of botox om er jonger uit te zien. Sommige vrouwen lijken daardoor zelfs ouder dan ze zijn. Het is tegenwoordig allemaal zo geforceerd, zo krampachtig.”

„Mijn grote voorbeeld is de Franse actrice Simone Signoret, die met alle rimpels en groeven juist zo’n mooi markant hoofd had. Een uiterlijk dat een spiegel was van haar zo boeiende, uiteindelijk 64-jarige leven. Geloof me, vergeet alle paniek over vijftig worden of zijn.”

Geboortedag

Dat Miranda haar vijftigjarige verjaardag voorbij heeft laten gaan, heeft dan ook een andere reden. „Ik ben op 5 januari vijftig geworden. Die datum is tevens de geboortedag van mijn moeder, die een maand daarvoor op 86-jarige leeftijd overleed. Ik heb het nog elke dag moeilijk met haar dood. Ik kon mijn verjaardag niet zonder haar vieren.”

Ze veert op: „Gelukkig vind ik in Crazy Shopping de nodige afleiding. Het is voor mij ook een nieuw begin. Nee, aan stoppen denk ik niet. Denk eens aan de 85-jarige Rita Reys, die nog altijd de sterren van de hemel zingt. Ik moest vreselijk lachen. Ze kan zondag niet op de première komen omdat ze moet werken. Wel 85, hè? Rita was de reden dat ik ben gaan zingen. Net als zij zal ik blijven zingen, tot ik er bij neerval.”

Glimlacht: „Alleen kledingmaten, daartegen vecht ik nog elke dag. Mijn man grapte laatst ’Als je jong bent, pas je in de mooiste lingerie, maar heb je geen geld om het te kopen. En tegen de tijd dat je dat geld wel hebt, pas je er niet meer in’.” In Crazy Shopping komt ook een grote lingeriescène voor. „Ik speel Thérèse, de echtgenote van de minister van Financiën. Het stoort hem zeer dat zij shopverslaafd is en ook nog een kleptomaan. Maar híj gaat naar prostituees…”

„Het is een heerlijke rol, waarin ik meer kanten van mezelf kan laten zien dan ooit. De chique Thérèse komt, blijkt later, gewoon uit de Jordaan en heet in werkelijkheid Trees. Als ze alleen is, lalt ze Bij ons in de Jordaan.” In Crazy Shopping leeft de operadiva zich uit in een gevarieerd repertoire aan popmuziek, rock-’n-roll, jazz, Nederlandse liederen, klassiek en levensliederen. „Het is allemaal theater. Als het maar kwaliteit heeft wat je doet.”

Ellende

Al blijft Crazy Shopping wel andere koek dan opera’s zoals La Bohème, Tosca en Don Giovanni, waarin zij vele malen stierf. „Klopt, ik heb veel ellende doorstaan in opera’s. Dat is emotioneel vaak ook zwaar.”

Manlief Tjitte is haar steun en toeverlaat. „Vooral na een nare repetitiedag bij een operagezelschap in het buitenland kan het je, als je alleen in je hotelkamer zit, wel eens te veel worden. Dan is het heerlijk als je met iemand kunt praten. Maar er waren ook nachten dat ik huilend in slaap viel. Bij de opera is het vaak ’ieder voor zich’.”

Bij Crazy Shopping voelt Miranda, die daarnaast haar werkzaamheden heeft als artistiek leidster van Opera Zuid, zich gelukkig niet eenzaam. „Al heel jong wilde ik de entertainmentkant op. Ik genoot van sterren als Fred Astaire, Ginger Rogers en Deana Durbin. Ik heb in een ver verleden nog eens met Marco Bakker meegedaan aan het Songfestival in Knokke.”

Het mag dan een heel andere rol lijken, ergens voelt het als thuiskomen. „Al is het wel keihard werken; zes dagen per week, vaak tot tien uur ’s avonds. Ik ben al zes kilo afgevallen! Dat zullen er als de show draait wel meer dan tien worden. Maar ik kom wel steeds meer in de buurt van mijn favoriete kledingmaat, haha.”x