Entertainment/Royals
1218316489
Royals

Koning Filip: ik had een heel moeilijke jeugd

De Belgische koning Filip had het als kind moeilijk, zegt hij. „Ik heb een moeilijke jeugd gehad, het was een zeer moeilijke jeugd”, vertrouwt de vorst jongeren toe in een televisie-uitzending om hen een hart onder de riem te steken.

Filips ouders, de toenmalige kroonprins Albert en zijn vrouw Paola, hadden volgens historici een moeizaam huwelijk en regen de ene affaire aan de andere. Ze bekommerden zich weinig om de kinderen, die veel tijd doorbrachten bij gouvernantes of door familie en gastgezinnen werden opgevangen. Vandaag de dag zou jeugdzorg ingrijpen, oordeelde een psychiater onlangs in een documentairereeks over Filips kindertijd.

De 60-jarige koning ontmoette vorige maand voor het eerst zijn halfzus Delphine, de dochter van Albert en diens jarenlange minnares. Op het paleis hadden de twee een ’warm’ gesprek. Albert zweeg Delphine jarenlang dood en weigerde zijn vaderschap te erkennen tot de rechter hem geen keus meer liet. Kort na Delphines bezoek aan Filip ontving Albert haar eveneens.

Filip doet zijn ontboezeming over zijn moeilijke jeugd in een uitzending over een hulpactie voor jongeren, over de reddende kracht van muziek, waarover de Belgische krant De Morgen schrijft. Filip zelf kon zich daar indertijd nog niet op verlaten, zegt hij. „Toen was ik niet zo met muziek bezig, nu heeft muziek een grotere plaats in mijn leven. Je voelt je vrijer als je zelf kan spelen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop