Entertainment/Film
1226158340
Film

Studiebollen willen losgaan

Recensie ’Booksmart’ ✭✭✭✩

— Wat: film, komedie

— Regie: Olivia Wilde

— Cast: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jason Sudeikis

In 2007 waren het Jonah Hill en Michael Cera in Superbad, nu zijn het Kaitlyn Dever en Beanie Feldstein in Booksmart: twee buitenbeentjes die zich vlak voor de diploma-uitreiking realiseren dat ze niet alles uit hun middelbare schooltijd hebben gehaald. Al dat plezier moet in één nacht worden goedgemaakt. Met alle gevolgen van dien.

Hartsvriendinnen Amy en Molly hebben er vier jaar lang voor gekozen om te leren in plaats van te feesten, waardoor ze trots kunnen verkondigen dat ze zijn toegelaten tot prestigieuze universiteiten. Maar wanneer de bijdehante tieners erachter komen dat hun losbandige schoolgenoten óók topcijfers hebben gehaald, begint het gemis van alle fuifjes te knagen. En dus zetten de grofgebekte tieners hun zinnen op het ultieme eindejaarsfeest. Dwaalsporen met drugs en mafketelige figuren gooien echter roet in het eten.

Hoewel Booksmart van begin tot eind duidelijk leentjebuur speelt bij Superbad, stoort die herhaling van zetten nauwelijks. Debuterend regisseur Olivia Wilde laat een eigen geluid horen door prettig ruimdenkend te werk te gaan. Ze doet niet moeilijk over homoseksualiteit en bovendien krijgen verschillende bijpersonages een overtuigend menselijke draai. Want onder de dikke laag gekkigheid van deze komedie, zit een verhaal over jongeren die worstelen met het imago dat ze - bewust of onbewust - hebben gecreëerd. Hartverwarmend, ook zeker dankzij de chemie tussen Dever en Feldstein.