Entertainment/Film
1229057351
Film

’Ride your wave’

Ontwapenende fantasie aan de Japanse kust

— Wat: film, animatie

— Regie: Masaaki Yuasa

— Stemmencast: Ryôta Katayose, Rina Kawaei, Honoka Matsumoto

Ze moet zich een weg banen langs alle verhuisdozen en een ei bakken blijkt een hele opgave; als rasechte student gaat Hinako struikelend door het leven. Maar surfen kan ze als geen ander. En dat wordt opgemerkt door de knappe brandweerman Minato.

De liefdesvonken slaan al snel over in de Japanse animatiefilm Ride your wave. Nadat Hinako door Minato uit een brandende flat is gered, zijn de twee onafscheidelijk. Maar na een half uur romantiek slaat het onheil toe, waarna fantasie en drama door elkaar beginnen te lopen.

Het zou zonde zijn om hier al in details te treden over die ontwikkelingen, maar ze leveren in ieder geval ontwapenende scènes op. Ride your wave knipoogt naar geliefde Studio Ghibli-films (My neighbor Totoro, Ponyo) en ontroert in de manier waarop Hinako en Minato contact met elkaar blijven maken. Toch mist Yuasa ook de finesse van zijn beroemde Japanse collega’s.

Liefde, tragiek, volwassen worden; Ride your wave wil veel belangrijke thema’s kwijt in anderhalf uur. Een heldere lijn lijkt daarbij soms te ontbreken, clichés en gekunsteld drama liggen op de loer. Maar toch blijft ook de aandoenlijke romantiek hangen. Net als het Japanse popliedje op de soundtrack.

✭✭✭