Nieuws/Entertainment
1229352577
Entertainment

Monty Python viert jubileum

De legendarische Britse komediegroep Monty Python debuteerde precies vijftig jaar geleden op de BBC met de sketchserie Monty Python’s Flying Circus. Deze mijlpaal wordt zaterdag op verschillende manieren gevierd.

De BBC stoft zijn archieven af en zendt op zowel de televisie als op de radio oud materiaal uit. Voor de radiospecials zijn nooit eerder uitgebrachte sketches opgeduikeld. Bij het Roundhouse in Londen wordt daarnaast geprobeerd een wereldrecord te halen. Fans komen daarheen verkleed als Gumby, een terugkerend personage uit de sketches, om zo de grootste bijeenkomst van Gumby’s ooit te houden. Lid Terry Gilliam is daar ook bij aanwezig. Of de overige komieken John Cleese, Eric Idle en Michael Palin ook iets speciaals doen zaterdag, is nog niet bekend.

De groep maakte op 5 oktober in 1969 zijn debuut met de sketchshow op de BBC, die vervolgens vier seizoenen lang te zien was. Ook maakten de Britten vier films, deden ze verschillende liveshows en brachten ze meerdere albums uit. In 2014 kwam Monty Python nog bij elkaar voor een reünie. Van de oorspronkelijke leden, is alleen Graham Chapman er niet meer bij. Hij overleed in 1989. In 2016 werd echter wel bekend dat Terry Jones lijdt aan dementie.