Entertainment/TV
1240344712
TV

Meer meldingen bij MORES na Volkskrantartikel over DWDD

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

DEN HAAG - Meldpunt MORES heeft meer meldingen dan gebruikelijk binnengekregen naar aanleiding van het artikel over de werkomstandigheden bij De Wereld Draait Door (DWDD) dat de Volkskrant vrijdagavond heeft gepubliceerd. Dat laat Janke Dekker, voorzitter van meldpunt MORES, weten aan het ANP. „Dit soort berichtgeving triggert melders”, aldus Dekker. De meldingen gaan niet allemaal specifiek over de werkcultuur bij DWDD.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Over het exacte aantal meldingen kan Dekker nog geen uitspraken doen. De meldingen worden eens per maand bij elkaar opgeteld. Dekker noemt het „een heel heftig onderwerp.” „Wat mij betreft moeten we kijken waarom dit zo is gebeurd.” Het valt Dekker op dat wel melding is gemaakt van het grensoverschrijdende gedrag bij DWDD, maar dat er niets is gedaan. „Dat is kwalijk. Er is kennelijk een bepaalde aanpak geweest waarbij melders niet zijn geholpen.” Volgens Dekker wordt er, ook vanuit de politiek, al „heel hard gewerkt” om klachten in de toekomst beter af te kunnen handelen. „Mariëtte Hamer is er heel druk mee bezig. Er is het afgelopen jaar best veel gebeurd, ook best veel goede dingen. Maar dit is niet een probleem dat je in 24 uur hebt opgelost. We hebben te maken met een cultuur die al jaren zo bestaat. We moeten in plaats van een zwijgcultuur naar een aanspreekcultuur.”

De Volkskrant publiceerde vrijdagavond een groot onderzoek naar de werkcultuur bij De Wereld Draait Door. Tientallen medewerkers deden hun verhaal en spraken onder meer van „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen” op de werkvloer. Presentator Matthijs van Nieuwkerk, jarenlang een van de meest toonaangevende en best verdienende presentatoren van de NPO, liet maandag aan het ANP weten dat hij zijn werk voorlopig neerlegt en stopt bij BNNVARA. De presentator is van mening niet meer met de omroep te kunnen werken gezien er „openlijk wordt getwijfeld aan mijn oprechtheid.”