Nieuws/Entertainment
1245389
Entertainment

Marijke Helwegen geeft kushandjes op snelweg

Al meer dan 32 jaar heeft ze haar rijbewijs. Ofschoon ze van mooie en vooral luxe auto’s houdt, twijfelt ze soms aan haar rijstijl. Marijke Helwegen rijdt liever met 100 km per uur over de snelweg, dan met 120. "Dan kunnen de mensen naar me zwaaien, en andersom.”

Voor de presentatrice en icoon van de Nederlandse cosmetische chirurgie moet een auto naast uiterlijke ook innerlijke schoonheid uitstralen. Verkeersboetes heeft ze bijna nooit. „Ik vind agenten vaak zo aardig. Ik kijk ze met mijn grote ogen altijd liefdevol aan en dat werkt feilloos.”

Voor Marijke Helwegen is autorijden niet een van de meest ontspannende bezigheden. Al komt ze vaak in de wereld van glamour in combinatie met mooie auto's. Ze heeft haar oog laten vallen op een Jaguar XF. „Mooi, stijlvol en zeer praktisch”, vertelt ze. „Belangrijk is ook het televisieschermpje in je dashboard waarop je alles kunt zien als je achteruit rijdt. Ik kan vaak moeilijk omkijken, want dan springen de knopen van mijn topje los. Het is misschien een luxeprobleem, maar toch heel veel vrouwen herkennen dat.”

Marijke ’lipjes getuit, borstjes vooruit’ Helwegen, zoals haar imago in de Nederlandse showbizz is verankerd, vindt de AutoRAI, die komende week begint, altijd een soort luilekkerland. Vier jaar geleden werd zij daar uitgeroepen tot ’Societyvrouw van het Jaar’ en kreeg zij de Society Award uitgereikt.

Uitstraling

Auto’s en Marijke Helwegen. „Dat gaat best wel samen. Mits het om een praktische auto met stijl en uitstraling gaat”, zegt ze. „Doordat ik regelmatig presentaties geef, moeten er veel spullen mee. Denk aan een beamer, laptop, extra kleding en natuurlijk een bomvolle beautycase. De kofferruimte moet dus groot zijn.”

Belangrijk is volgens haar ook of een auto een lekkere ’smoel’ heeft. „Geen logge, lompe auto. Hij moet net als ikzelf lekker gestroomlijnd zijn met alles erop en eraan. Mooie koplampen doen me denken aan mooie borsten en bumpers herinneren me aan billen. Ik ben erg kritisch, maar ik ben wel hondstrouw aan een auto.”

Marijke rijdt al meer dan een kwart eeuw schadevrij. Haar eigen rijgedrag vindt ze redelijk. „Door de drukte om me heen, ga ik vanzelf wat minder hard rijden. Soms word ik wel op de snelwegen gewaarschuwd dat ik slechts met 90 km over het asfalt rijd. Dat is natuurlijk niet slim. Aan de andere kant is die aandacht van andere weggebruikers best leuk.”

Doordat ze vaak langzamer rijdt, wordt ze direct herkend. „De leukste momenten”, zegt ze. „Je ontwikkelt op die manier een soort vriendenclubje op het asfalt. Ik zwaai altijd keurig terug. Prachtig toch, de reactie van die lieve mensen.”

Voor als het warm wordt, heeft ze een BMW-cabriolet. „Dan rijd ik met mijn open dak door de PC Hooftstraat. Mensen zwaaien naar me en ik begroet ze dan hartelijk. Bijkomend voordeel is wel dat ik daar altijd plek heb. Ze roepen dan: ’Kom maar Marijke, je mag wel op mijn parkeerplaats staan’.”

Vredesduif

Ze noemt zichzelf een cosmetische vredesduif. Ruzie maken met andere wegbestuurders zou dan ook ongepast zijn. „Ik heb liever een positief contact. Beetje zwaaien, een lieve glimlach cadeau geven en af en toe een keurig kushandje.”

Marijke laat zich goed voorlichten als het gaat om de aanschaf van een auto. „Ik moet er per slot van rekening een aantal jaren in rijden. Bovendien kost zo’n bolide een flinke duit en die centjes moet ik met hard werken weer terugverdienen. Ik ben er ook net zo zuinig op als op mijn lichaam.”

Verder zegt ze stellig: „Een mooie, verzorgde en opgeruimde, schone auto zegt iets over iemands levensstijl. Wie netjes is op zijn auto, is over het algemeen ook opgeruimd en schoon als het gaat om dagelijkse dingen.”