Nieuws/Entertainment
1245390
Entertainment

Baby den Blijker lijkt op Herman

Matz den Blijker lijkt op zijn beroemde vader. Hij mag dan bijna zes maanden zijn; hij huilt alleen maar om eten… en dan graag vers en geweldig eten. „Matz lust alle vissoorten. Kabeljauw, coquilles. Van vlees ook biefstuk en lam en alle groentesoorten behalve andijvie”, vertelt Jacqueline, vrouw van topkok Herman den Blijker.

Mama Jacqueline: „Matz is een lief kind, dat alleen huilt als hij honger heeft. Dat doet me enorm aan Herman denken. Wat ik hoop is dat hij ook het savoir vivre van hem heeft. Herman leeft zo lekker in het nu.”

Herman lacht bulderend. „Na vijftien hapjes andijvie deed Matz gewoon zijn mond dicht. Dat lijkt me een duidelijk statement: dat lust ik niet. Behalve zijn gezonde eetlust hoop ik zelf dat hij mijn doorzettingsvermogen heeft. Dat heb je nodig in het leven. Anders kom je er niet. Ja, en het geduld en inzicht van Jacqueline. Daar ben ik verliefd op geworden. Wat een vrouw is zij.”

De topkok had eigenlijk op de gang willen wachten toen Jacqueline zijn eerste spruit op de wereld zette, maar zo liep het niet. „Ik zag mezelf al helemaal zitten. Rustig met een sigaar, wachten, beetje ijsberen. Maar toen het eenmaal zover was, ben ik geen moment van de zijde van Jacqueline geweken. Wat een oerkracht komt er dan vrij in een vrouw. En na de bevalling, toen ik dat binkie eenmaal in mijn armen had, wist ik dat de wereld was veranderd. Het is een hele verantwoordelijkheid.”

Jacqueline is nu honderd procent moeder; ze moet er niet aan denken Matz af te geven aan de kinderopvang. „Het asiel”, noemt Herman dat gekscherend. Een por van zijn vrouw is zijn deel. „Iedere omstandigheid is anders”, zegt zij. „En juist omdat jij zo’n onregelmatig leven hebt, moet ik voor de regelmaat zorgen. Het is mijn keus. Kinderen hebben behoefte aan orde.”

Herman zegt trots: „Jacqueline staat drie keer per dag in de keuken voor Matz. In de ochtend eet hij vruchten en haverpap en in de middag gepureerde vis met groente en zilvervliesrijst en ’s avonds nog een keer zilvervliesrijst, groente en daarna volle yoghurt. Als hij heeft gegeten, kijkt hij als een koning de keuken in. Trots ben ik daarop. Weet je soms ontsnap ik ’s avonds wel eens uit een van mijn restaurants om Matz wakker te kijken. Dan fixeer ik me op zijn ogen en ja hoor. Dan hebben we een kwartier lol samen en dan gaat hij weer slapen en ik terug naar het restaurant.”

Herman is thuis rustiger geworden, maar in de keuken is hij niet veranderd. De kok lacht: „Je moet die werelden goed gescheiden houden. En ik ben wel rechtvaardig hoor als ik corrigeer. Ik denk wel dat ik van binnen rustiger ben geworden. En ik kan Matz niet missen. Toen we laatst gingen varen voor het programma Herrie aan de Horizon, kon ik Jac en Matz gelukkig meenemen.”

Wat hij Matz gunt?

„Dat hij zijn talen leert spreken. En misschien goed leert sporten. Bij mij is dat later begonnen.” Schatert: „Daarna mag hij best kok worden. Je kan er een goed belegde boterham mee verdienen.”