Nieuws/Entertainment
1246472
Entertainment

Carice van Houten wil af van koop beschimmeld huis

De architect die aan filmster Carice van Houten voor 1,2 miljoen euro een luxewoning in hartje Amsterdam verkocht, wist donders goed van ernstige vochtproblemen in het pand, maar verzweeg dit bij de overdracht. Nu zit de actrice opgescheept met een compleet beschimmeld huis waar de slakken over de plafonds kruipen.

Dit werd gisteren betoogd in het kort geding dat Carice van Houten (32) had aangespannen tegen architect Arrad Eschel, die haar het door hemzelf verbouwde pand met garage, patio en dakterras in de Amsterdamse wijk De Pijp verkocht. Carice was zichtbaar aangeslagen tijdens de zitting. Ze logeert door alle schimmels en zwammen al geruime tijd noodgedwongen bij vrienden en familie.

Haar raadsman Silvan Boer schetste het beeld van sluwe verkoper Eschel die na het ondertekenen van het koopcontract stiekem nog enkele maatregelen nam om de vochtproblemen in de woning te verdoezelen. Zelfs toen Carice hem bij de koop naar een verklaring vroeg voor de muffe lucht in de logeerkamer, bezwoer hij dat er geen enkele sprake was van vochtoverlast.

Eschel ontkent dat hij schuldig is aan de schimmelvorming in het huis. Volgens hem is er sprake van een geknakte regenpijp, gestegen grondwater of zou de aanleg van de nieuwe metrolijn zorgen voor overlast. Carice wil van de koop af en eist een schadevergoeding. Ze heeft ook alvast beslag laten leggen bij Eschel. De rechtbankpresident stelde gisteren aan partijen voor om een onafhankelijke bouwkundige te laten oordelen over het beschimmelde huis. Na afloop van de zitting noemde Carice het een bizar toeval dat haar zus, de zwangere actrice Jelka van Houten, onlangs eveneens haar woning in Amsterdam moest verlaten vanwege overlast van schimmels. "Het is bijna niet te geloven dat ons dit tegelijk overkomt. We móéten haast wel een slecht karma hebben. Misschien is het verstandig dat ook andere vrouwen met het sterrenbeeld Maagd hun woning op schimmelvorming laten onderzoeken", grinnikt ze.