Nieuws/Entertainment
1253509551
Entertainment

Disney+ waarschuwt voor ’racistische’ Peter Pan

Streamingdienst Disney+ komt niet alleen met een waarschuwing voor roken, maar gaat ook waarschuwingen geven bij programma’s waarin personages of verhaallijnen voorkomen die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd.

Dat meldt een woordvoerder vrijdag. Deze ’disclaimer’ werd in de VS vanaf de lancering al voor bepaalde titels geplaatst. Maar Disney had nog niet besloten of ook in Nederland programma’s de waarschuwing zouden krijgen.

Het is de bedoeling dat de boodschap uiterlijk na het weekend aan de programma’s die de zender aanbiedt is toegevoegd.

De tekst waarschuwt voor „verouderde culturele representatie.” Het gaat dan bijvoorbeeld om Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waarin vooral Afro-Amerikaanse personages eigenschappen hebben die als racistisch kunnen worden gekenschetst.

Marike Sterk zegt namens Disney dat het bedrijf vaker kijkers waarschuwt. „Dat hebben we eerder gedaan bij Incredibles 2 waar mensen last zouden kunnen krijgen van de lichtflitsen. En bij series en films waarin wordt gerookt, staat ook een waarschuwing dat roken niet goed is voor de gezondheid”.

Deze waarschuwing geeft Disney+ in Amerika bij Dumbo:

Disney heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker geprofileerd als een bedrijf dat roken wil ontmoedigen, bijvoorbeeld ook door sigaretten in zijn grote pretparken in de VS te verbieden.

De nieuwste melding die aan films wordt toegevoegd is volgens haar vooral bedoeld om mensen te laten beseffen dat ze moeten weten dat de produktie in een ander tijdperk is gemaakt. De opmerking biedt mensen volgens Sterk ’de keuze’ om wel of niet te kijken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd