Entertainment/TV
1254565858
TV

NPO stelt ’op korte termijn’ actieplan op met omroepen voor veilige werkomgeving

De NPO gaat „op korte termijn” samen met alle omroepen een actieplan opstellen „om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep”, aldus NPO-voorzitter Frederieke Leeflang zaterdag. Dit maakte zij bekend na een gesprek hierover met staatssecretaris Gunay Uslu (Media), dat volgde na het vrijdag verschenen Volkskrant-artikel over grensoverschrijdend gedrag bij het BnnVara-programma De Wereld Draait Door (DWDD).

„Bij de publieke omroepen zijn we allemaal enorm geschrokken van het grote aantal medewerkers dat negatieve en angstige ervaringen heeft opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD”, zegt Leeflang. „Dit had nooit mogen gebeuren. Vanmorgen heb ik daar met staatssecretaris Gunay Uslu over gesproken en beiden zijn we tot de conclusie gekomen dat we snel en grondig moeten uitzoeken wat hier precies gebeurd is en wat we als publieke omroep kunnen doen om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen.”

Het doel is om met „concrete acties” te komen. „We doen dit ten eerste voor alle medewerkers van de publieke omroep; iedereen die voor en achter de schermen werkt bij onze programma’s. We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.”

De Volkskrant sprak met ruim vijftig voormalige medewerkers van de talkshow over „grensoverschrijdend gedrag” van Matthijs van Nieuwkerk. Het ging volgens de medewerkers om „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.” Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

De NPO heeft nog geen signalen gekregen van grensoverschrijdend gedrag bij andere televisieprogramma's naast De Wereld Draait Door (DWDD). Dat zegt voorzitter Frederieke Leeflang zaterdagavond in Nieuwsuur in reactie op het Volkskrantartikel