Entertainment/Sterren
1254677688
Sterren

Henny Vrienten postuum geëerd als ’beste tekstdichter’

Henny Vrienten

Henny Vrienten

Zanger en componist Henny Vrienten is maandag tijdens de uitreiking van de Buma Awards postuum geëerd met de Lennaert Nijgh Prijs, de juryprijs voor beste tekstdichter. Het Nederlandse popicoon, die vorige maand op 73-jarige leeftijd overleed, krijgt de onderscheiding voor zijn muzikale nalatenschap. „Zijn oeuvre is inmiddels net zo breed als zijn tekstschrijverstalent groot was.”

Henny Vrienten

Henny Vrienten

Vrienten wordt geroemd, omdat hij „bijna vijftig jaar lang de kunst verstond universele thema’s in tekst om te zetten en mensen daarmee te boeien, te raken, te verrassen en na te laten denken”, laat de jury weten. „Emoties oproepend, passend bij de heersende tijdsgeest, passend bij de verschillende generaties en passend bij vele muzikale stijlen. Voor doek, boek en theater; voor concertzaal, tv of de kooromgang.”

Hij was daarmee niet alleen een bijzondere muzikant en performer, maar Vrienten was „bovenal gezegend met een uniek talent als componist en tekstschrijver. Niemand die de prijs dus meer toekomt dan Henny Vrienten.” Trijntje Oosterhuis en Henny’s zoon Xander Vrienten brachten een muzikaal eerbetoon aan de artiest.

Sesamstraat

Vrienten was vanaf 1980 zanger en bassist van Doe Maar, maar maakte ook diverse soloplaten, de laatste jaren samen met onder anderen George Kooymans en Boudewijn de Groot onder de naam Vreemde Kostgangers. De muzikant schreef ook muziek voor tientallen films en televisieprogramma’s, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musicals Petticoat en Ciske de Rat.

De Lennaert Nijgh Prijs – vernoemd is naar de tekstdichter van onder anderen Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy en Rob de Nijs – ging vorig jaar naar Belinda Meuldijk.