Nieuws/Entertainment
1256096
Entertainment

Jolie grijpt als VN-gezant ’Weinsteinschandaal’ aan voor verbetering

Angelina Jolie: ’Seksueel misbruik is effectief wapen’

Angelina Jolie

Angelina Jolie

Angelina Jolie hield gisteren een speech in Vancouver tijdens een vredesconferentie voor ministers van Defensie van de VN. Ze kaartte daar het thema seksueel misbruik aan, wat wereldwijd ’trending’ sinds het Harvey Weinstein-schandaal, en trok het breder dan Hollywood. „Seksueel geweld is overal. In de industrie waar ik werk, op universiteiten, in de politiek, in het leger en verspreid over de hele wereld.”

Angelina Jolie

Angelina Jolie

„Maar al te vaak worden dit soort gevallen afgedaan als onzin of wordt het weggelachen. Maar een man die een vrouw seksueel lastigvalt, is niet oversekst. Die is gewoon gewelddadig”, benadrukte de Oscarwinnares.

Jolie vervolgde: „Door seksueel geweld wordt het vrouwen heel moeilijk gemaakt om gelijkwaardigheid te bereiken. Het wordt vaak als een wapen gebruikt in tijden van oorlog, want het is goedkoper dan een kogel en de blijvende consequenties zorgen ervoor dat het uiterst effectief is.”

De actrice haalde een voorbeeld aan van vrouwelijke vluchtelingen die asiel zochten in Bangladesh. „Bijna elke vrouw is iemand die dergelijk misbruik heeft overleefd of er getuige van geweest is. Dat kan aanranding, verkrachting of zelfs groepsverkrachting zijn.”

Tot slot benadrukte Jolie dat vechten tegen seksueel geweld moeilijk is, maar niet onmogelijk. „We hebben de wet, de instellingen en de expertise om bewijs te leveren. Wij zijn in staat om ’predators’ te ontmaskeren. Het enige dat nog mist in dit verhaal is de politieke wil.”