Entertainment/Sterren
1257072
Sterren

Tachtig inzendingen voor awards

Carré vol voor gala musicalamateurs

De musical Cats is ook onder amateurgezelschappen populair.

De musical Cats is ook onder amateurgezelschappen populair.

De vakjury van de Amateur Musical Awards (AMA’s) kon dit jaar kiezen uit maar liefst tachtig amateurgezelschappen die hun productie aanmeldden. Maandag worden de prijzen uitgereikt in een afgeladen Koninklijk Theater Carré.

De musical Cats is ook onder amateurgezelschappen populair.

De musical Cats is ook onder amateurgezelschappen populair.

Juryvoorzitter en theaterkenner Jacques d’Ancona meldt dat het niveau dit jaar - de derde keer dat de AMA’s worden uitgereikt - erg hoog is. „Ons jurylid Lone van Roosendaal hoorde ik zelfs zeggen ’dat zij wel eens professionals heeft gezien die slechter waren’.”

De vakjury, met daarin ook musicalster René van Kooten, producer Hans Cornelissen, castingdirecteur Marianne van Wijnkoop en kostuumontwerper Arno Bremers, kiest de prijswinnaars uit vijf voorgeselecteerde amateurvoorstellingen, net als bij de ’echte’ musicalawards in diverse categorieën.

Origineel

„Maar we letten weer op andere elementen. Zoals: probeert het gezelschap het origineel te imiteren, of maken ze er iets eigens van? Speelt de hoofdrolspeler zijn rol geloofwaardig en hoe is de zang? Wat voegt zijn of haar tegenspeler toe? Over dit soort vragen kunnen wij als jury urenlang discussiëren”, zegt D’Ancona enthousiast.

Hij verwacht dat er volgend jaar wel 100 voorstellingen worden aangemeld, wat maar aangeeft hoe populair musicals nog altijd zijn. „De gezelschappen kiezen meestal voor een bestaande musical, zoals Petticoat of Cats. De echt grote producties, Les Misérables of Phantom of the Opera laten ze liggen. En dat is heel verstandig.”

Het grootste talent onder de musicalamateurs ontvangt maandag de Pia Douwes Award, uit handen van de musicalster zélf. „Dan kun je al bijna rekenen op een aanbod van een professioneel gezelschap”, voorspelt de voorzitter.