Nieuws/Entertainment
1257292
Entertainment

Theater the Old Vic: ’Het was een vreselijke schok voor ons’

’Spacey misdroeg zich ook in theater’

Kevin Spacey

Kevin Spacey

Kevin Spacey heeft zich ook in zijn tijd als artiest en artistiek directeur bij het theater the Old Vic in Londen misdragen. Daar getuigen twintig mensen van die hem in die tijd meemaakten. De Evening Standard maakt hier melding van.

Kevin Spacey

Kevin Spacey

De 58-jarige Spacey begon in de jaren negentig bij the Old Vic als artiest en was er van 2004 tot en met 2015 artistiek directeur. Advocaten doorzochten oude e-mails en er werd een anonieme hulplijn opgezet. Zestien personeelsleden en vier andere mensen meldden vervolgens tot in detail een reeks incidenten tussen 1995 en 2013. Een bron die dicht bij het onderzoeksteam staat, meldde dat alle twintig beschuldigingen gingen over gedrag dat seksueel van aard was danwel gedrag dat de melder een zeer ongemakkelijk gevoel gaf.

Het onderzoeksteam benaderde Spacey voor een confrontatie met de uitspraken, maar hij wilde niet meewerken. In een formele verklaring vandaag schrijft het theater daarover: „Tijdens zijn functioneren waren er geen aanklachten, geen formele klachten, geschillen, schikkingsovereenkomsten of betalingen in relatie tot Spacey. We hebben de huidige beschuldigingen niet kunnen verifiëren en het is belangrijk op te merken dat Kevin Spacey er zelf geen commentaar op heeft gegeven. Als beoordeling kunnen we inzake het vermeende wangedrag daarom niet spreken van ’bevindingen van feiten’.”

’Vreselijke schok’

Het theater meldde oorspronkelijk geen klachten over seksueel misbruik ontvangen te hebben toen de eerste beschuldigingen tegen de Amerikaanse acteur afgelopen maand gepubliceerd werden. „Het was een vreselijke schok voor ons, een onwelkome verrassing. Het is onjuist, oneerlijk en onverantwoordelijk om te beweren dat iedereen ervan afwist”, zegt de huidige artistiek directeur Matthew Warchus.

The Old Vic in Londen

The Old Vic in Londen

Wel betuigde hij zijn ’oprechte, diepe sympathie aan iedereen die zich uitgesproken heeft. „Iedereen heeft het recht op een omgeving die vrij is van opdringerig gedrag en intimidatie. The Old Vic is nu actief betrokken bij het herstel en bij preventie van nieuw wangedrag.”