Nieuws/Entertainment
1260429
Entertainment

Directielid: ’Ik voel me enorm geroepen om sorry te zeggen’

’Directie Kemna wist niets van misbruik’

Job Gosschalk

Job Gosschalk

„We hadden het moeten weten! Maar zijn collega’s en vrienden wisten pas van Job zijn gedragingen toen hij met zijn verklaring naar buitenkwam”, beweerde Kemna Casting-directielid en tevens goede vriend van Job Gosschalk Marc van Bree in RTL Late Night.

Job Gosschalk

Job Gosschalk

De geruchten dat de directie van Kemna Casting kennis had van het gedrag van Job Gosschalk gaan al de ronde sinds de verklaring van de gevallen castingdirector naar buiten kwam. Zo zou hij vaak op dubieuze uren hebben gewerkt en afspraken hebben gemaakt met mensen bij hem thuis. Van Bree ontkent namens de gehele directie enig medeweten, maar geeft toe dat ze in gebreke zijn gebleven bij het scheppen van een veilige cultuur voor acteurs. „Job heeft een dubbelleven geleid, het is niet anders te omschrijven. We hadden hiervan op de hoogte moeten zijn, dat is wat er de afgelopen weken 24 uur per dag door onze hoofden heen is gegaan.”

Volgens Van Bree zijn er de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met het personeel. „Niemand wist ervan en we hebben personeel absoluut wel de ruimte gegeven om daar iets over te zeggen.”

Bedrijfscultuur

Onder anderen acteur Yorick van Wageningen kwam recentelijk naar buiten met het verhaal dat er tussen hem en Gosschalk ’iets’ was voorgevallen. Toen hij niet wilde voldoen aan Gosschalk’s eisen, was volgens hem zijn carrière in Nederland wel voorbij. De macht van Job en de monopoliepositie van Kemna zouden hier debet aan zijn. Aan die oude bedrijfscultuur wordt volgens het directielid momenteel hard gewerkt. „We zijn bezig met een pakket van maatregelen. We hebben een externe vertrouwenspersoon aangesteld met daaraan een klachtenprocedure gekoppeld en we stellen samen met Bureau Integriteit een gedragscode op waaraan iedereen die bij ons werkt zich moet houden.”

Tevens benadrukt Van Bree dat acteurs die nu alsnog graag aan de bel willen trekken over misbruik in het verleden, niet bang hoeven te zijn dat ze op een zwarte lijst komen te staan en daarmee in de toekomst mogelijk werk verliezen. „Dat is een mythe die moeilijk de wereld uit te krijgen is. Ga alsjeblieft met je verhaal naar Bureau Integriteit en laten we dan kijken wat voor maatregelen we nog moeten treffen. Wij hopen dat we weer een bureau worden waar iedereen zich veilig voelt en waar ouders met kinderen met een gerust hart naar toe gaan. Ik voel me enorm geroepen om sorry te zeggen omdat het me oprecht spijt dat er een cultuur is geweest de afgelopen jaren waarbinnen dit blijkbaar kon en waarbinnen niemand melding durfde te maken. Dat maakt me verdrietig en raakt me ook echt.”

Aandelen

Job Gosschalk zou inmiddels nul zeggenschap meer hebben in Kemna Casting, ondanks hij zijn aandelen nog in bezit heeft. „Wij hebben alle banden met Job doorgesneden. De aandelen zijn in transitie, daarover worden gesprekken gevoerd met een jurist.”

Vriendschap

Maar of Van Bree zelf nog bevriend blijft met Job? „Ik keur af wat hij heeft gedaan, maar de vriendschap die blijft. Dat is tussen Job en mij. Er zullen stevige gesprekken plaatsvinden, maar hij weet dat hij ziek is en behandeld moet worden. Daarna komt weer een volgende fase.”