Nieuws/Entertainment
1274669594
Entertainment

Ernst Daniël Smid heeft ziekte van Parkinson

Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid heeft woensdagavond in Pauw onthuld dat hij de ziekte van Parkinson heeft. „Ik heb het lange tijd voor me gehouden”, geeft hij toe. De zanger besloot het wereldkundig te maken nadat de ziekte eerder bij zijn collega Rob de Nijs werd geconstateerd.

Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid

Na de vorige keer dat hij te gast was bij Pauw, zo’n zes weken geleden, had hij het er al achter de schermen met de presentator over gehad. Ernst Daniël Smid was echter te bang voor de reacties en wilde er niet mee in de bladen komen. In overleg met Pauw besloot de zanger er toch voor uit te komen.

Zeker ook omdat hij tijdens die bewuste aflevering flink wat commentaar over zich heen kreeg, omdat hij zo slecht verstaanbaar was dat mensen dachten dat hij dronken was. „Mijn kinderen belden me heel verdrietig op, dat hun pa zo werd afgezeken. Ik had te veel gezopen en ik deed een Frits Westertje. Ja, toen dacht ik: waarom houd ik het nog geheim?”

Wel zegt hij erg bang te zijn geweest dat mensen hem zouden afschrijven als ze wisten van zijn ziekte. „Mensen denken dat je gehandicapt ben, maar zover is het nog niet. Ik kan heel goed leven met parkinson”, stelt de zanger.

Rob de Nijs, tevens te gast in Pauw, vult hem aan. Hij vertelt dat het een enorme opluchting was dat hij het ooit verteld heeft. Bovendien hoeft zijn werk er niet onder te lijden. „Ik kan nog steeds prima zingen, maar ik ga er wel even bij zitten.” Dat geluk heeft Ernst Daniël Smid helaas niet. Hij vertelt nog wel te kunnen zingen, maar ’het zware operawerk’ lukt hem niet meer. „Ik merkte vorig jaar januari dat ik een bepaald loopje niet meer kon zingen. Dat werd steeds erger. Je denkt dat het goed komt, maar het kwam niet goed.”

Als er een fragment wordt getoond over parkinson geeft Ernst Daniël Smid aan het erg moeilijk te vinden om te zien wat de ziekte met iemand kan doen. „Genezing is nog niet mogelijk hè?”, vraagt hij zich vervolgens hardop af. Helaas wordt hij daarin teleurgesteld. Maar, sinds hij zes weken geleden is begonnen met de behandeling, is hij al wel sterk vooruit gegaan, zo bevestigt ook zijn arts. Inmiddels is hij dan ook al veel beter verstaanbaar. Ook is zijn zingen weer wat vooruit gegaan, al moet hij zijn repertoire wel aanpassen.

„Ik ben wel blij dat ik niets meer hoef uit te leggen nu, heerlijk!”, zegt hij zienderogen opgelucht. „Ik ga gewoon lekker door met leven en wat ik kan zingen, ga ik zingen. Ik kan verhalen schrijven, ik ben met een biografie bezig. Iedereen kan boeken schrijven, dus waarom ik niet. Ik wil wat betekenen voor mensen met parkinson.”