Nieuws/Entertainment
1275144300
Entertainment

Eerste proeffestival Fieldlab van start

Bezoekers tijdens een proefevenement van Fieldlab

Bezoekers tijdens een proefevenement van Fieldlab

Festivalgangers verzamelen zich zaterdag op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen voor het eerste proeffestival van Fieldlab Evenementen. Daar wordt tijdens een dancefestival met zo’n 1500 bezoekers getest hoe evenementen in coronatijd weer veilig kunnen plaatsvinden. Op dezelfde locatie vindt zondag ook een popfestival plaats.

Bezoekers tijdens een proefevenement van Fieldlab

Bezoekers tijdens een proefevenement van Fieldlab

Eigenlijk zouden de festivals vorig weekend al worden gehouden, maar ze werden een weekje opgeschoven vanwege de heftige regen en windstoten. Nu vindt dus zaterdag het eerste zogenoemde Back To Live-festival plaats.

De line-up is door de verplaatsing iets veranderd. Zo kunnen Philou Louzolo en Suze Ijó er nu niet bij zijn. Wel staan nog steeds onder anderen Joris Voorn, Reinier Zonneveld en Colin Benders op het affiche.

Drie groepen

Het experiment zelf blijft hetzelfde. Alle bezoekers worden van tevoren getest en sommigen krijgen bij ingang van het festival een extra sneltest. Mensen met een positieve testuitslag worden geweigerd. Festivalgangers worden verdeeld in drie groepen en dragen een tag waarmee hun bewegingen en contactmomenten worden gevolgd. Het is de bedoeling dat bezoekers zich na het festival opnieuw laten testen. Bij eerdere proefevenementen gaf niet iedereen gehoor aan die oproep, maar volgens Fieldlab maakt dat voor het experiment niet uit.

Ook wordt tijdens het evenement een nieuwe corona-app van de overheid getest. Daarmee kunnen mensen aantonen dat ze onlangs negatief getest zijn op het coronavirus. De bezoekers kunnen een code die ze na de test kregen invullen in de nieuwe app, CoronaCheck. Die maakt een zogeheten QR-code aan die de medewerkers van het festival bij de ingang kunnen scannen. De telefoon van de bezoeker en het scanapparaat van het festival hoeven geen verbinding met internet te hebben.

De proefevenementen van Fieldlab Evenementen behoren tot een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Eerder werd al getest tijdens twee concerten in de Ziggo Dome, een theatervoorstelling van Guido Weijers, een congres en voetbalwedstrijden.