Nieuws/Entertainment
1280762
Entertainment

Sir Cliff wil 1,5 miljoen pond van BBC en politie

Verbazingwekkende sms'jes tussen de politie en een journalist van de BBC zijn door de advocaten van Cliff Richard aangegrepen om een rechtszaak van 1,5 miljoen pond aan te spannen.

De politie en de journalist zouden een deal hebben gemaakt waarin de agenten het huis van de zanger zouden binnenvallen, waarna de journalist de mogelijkheid kreeg om alles te filmen. Sir Cliff voelde zich hierdoor 'misbruikt' en eist een schadevergoeding. Hij zegt dat de BBC onrechtmatig heeft gehandeld en wil dat de zender al het beeldmateriaal verwijderd.

Een woordvoerder van de politie tipte de misdaadcorrespondent van de BBC dat ze van plan waren om het huis van Cliff binnen te vallen. "We gaan nu naar binnen, Dan", blijkt uit rechtbankdocumenten, die in het bezit zijn van The Sun. De Living Doll-zanger voelde zich 'publiekelijk misbruikt door de BBC', zegt hij in de documenten. Bovendien geeft hij de politie van Yorkshire onderuit de zak, omdat zij via sms'jes een liveverslag deden van de inval.

Nauw contact

Na de tip van de politie, reageerde de bewuste BBC-journalist Dan Johnson met: 'Laat het me weten, voordat ze iets mee naar buiten nemen, dan zorg ik dat de helikopter klaarstaat voor een mooi beeld'. Daar stuurde hij nog wat achteraan: 'Mooi, zo te zien is hij niet thuis'.

Volgens de documenten blijkt dat Sir Cliff zijn huis moest verkopen en bovendien twee albumreleases en zijn nieuwe boek moest annuleren. Dit omdat hij ruim 1 miljoen pond betaalde aan zijn advocaten in de rechtszaak tegen de BBC en de Yorkshire Police. Johnson blijkt al heel lang af te weten van het onderzoek naar Richards en hield nauw contact met de politie. Zo speelden ze het adres van de zanger door aan de journalist.

Cliff werd eerder ondervraagd over vermeend seksueel misbruik. De zanger werd uiteindelijk niet aangeklaagd, wegens gebrek aan bewijs. Twee vermeende slachtoffers hadden een verzoek ingediend om de beslissing om hem niet te vervolgen te herzien. De openbare aanklager besloot een maand geleden dat de originele uitspraak blijft staan en dat de zanger dus vrijuit gaat.