Nieuws/Entertainment
1294161
Entertainment

Michael J. Fox: ik had nu invalide moeten zijn

In 1991 kreeg Michael J. Fox te horen dat bij hem de Ziekte van Parkinson was geconstateerd, maar dat was voor de 55-jarige acteur geen reden om zich uit het veld te laten slaan. Zelfs niet toen een arts hem op zijn 29ste vertelde dat hij nog hooguit tien jaar kon werken.

De ster uit de Back to the Future-trilogie hoorde de diagnose in 1991, toen hij aan de film Doc Hollywood werkte. Het duurde echter zeven jaar totdat Michael het nieuws naar buiten bracht. In het interview met Haute Living geeft de acteur aan dat hij destijds niet kon geloven dat hij aan Parkinson leed en dat het daarom lang duurde voordat hij zijn ziekte onder ogen durfde te komen.

Michael J. Fox’s Present and Future Focus is Fighting Parkinson’s https://t.co/RJHmMfVSkS — Haute Living (@theHauteLiving) 7 november 2016

"Omdat ik het al die tijd voor iedereen verborgen had gehouden, kwam het als een enorme opluchting toen ik mijn diagnose bekendmaakte. Als ik toen de artsen moest geloven, zou ik nu invalide moeten zijn. Ik sta daar gelukkig nog ver vandaan."

Meditatie

Naast zijn succesvolle film- en tv-carrière, steekt de acteur uit ondere Family Ties en Spin City veel tijd in zijn Michael J. Fox Foundation, die hij in 2000 oprichtte. De afgelopen zestien jaar heeft de foundation ruim 650 miljoen dollar gedoneerd voor onderzoek naar de Ziekte van Parkinson. Nu - 25 jaar na de diagnose - vertelt Michael dat hij inmiddels een nieuwe remedie heeft gevonden voor zijn constante trillingen: meditatie.

"Het enige moment wanneer ik niet beweeg - zelfs niet een klein beetje - is als ik slaap", vertelt de acteur. "Dat geldt ook voor meditatie. Als ik goed mijn best doe en mezelf concentreer, wordt mijn hersenactiviteit dermate vertraagd, zodat ik mijn lichaam stil krijg."

De acteur trouwde in 1988 met Tracy Pollan (56), die hij op de set van Family Ties leerde kennen. Het stel heeft samen vier kinderen: de 27-jarige Sam, de tweeling Aquinnah en Frances (21) en Esmé die op 3 november 15 jaar is geworden.