Nieuws/Entertainment
1300918
Entertainment

Goedele Liekens onder vuur

Vlaamse seksuologe Goedele Liekens (54) kreeg een hoop kritiek toen zij te gast was in een Britse talkshow waar zij pleitte voor expliciete seksuele opvoeding van zes- en zevenjarige kinderen. Een andere aanwezige gast vond het totaal ongepast: „Dit grenst voor mij aan kindermisbruik.”

In de talkshow this morning op de zender ITV was Goedele Liekens te gast. Onderwerp van gesprek was seksuele opvoeding in Groot-Britannië en de vraag of dat explicieter moet zijn. Liekens gebruikt een knuffel van een vagina tijdens haar lessen voor zes- en zevenjarigen en deze liet presentator Phillip Schofield dan ook zien ter illustratie. Goedele zei daarover: „Dit kan je in de lagere school laten zien. Je weet dat kinderen heel nieuwsgierig zijn. Ze spelen dokter of verpleegster. Als ze nieuwsgierig zijn, is het beter hen dit te laten zien dan dat ze zelf op ontdekking gaan. Want dan gaan ze dubieuze bronnen gebruiken.”

Kindermisbruik

Dit schoot de bekende conservatieve radiopresentator Nick Ferrari in het verkeerde keelgat en kon zich totaal niet vinden in deze aanpak van voorlichting. „Ja, seksuele opvoeding op school is aan een hervorming toe, maar dit gaat te ver. Dit soort dingen maakt me bang en kan een jong meisje echt traumatiseren. Ik wil er niet aan denken wat het alternatief is voor een jongen. Dit grenst voor mij aan kindermisbruik.”

Later deed hij er nog een schepje bovenop en zei zelfs dat „mensen zoals Goedele Liekens de oorzaak zijn van meer tienerzwangerschappen.”

Extreme gedachten

De Vlaamse seksuologe blijft bij haar standpunt. In het programma en aan Nieuwsblad laat ze weten dat expliciete educatie beter is voor jonge mensen en het ervoor zorgt dat jongeren minder snel aan seks beginnen. Ook zouden ze minder vaak slachtoffer worden van seksueel misbruik en minder seksuele partners hebben. „En dat is geen onzin hé! Dat is allemaal uitgebreid onderzocht door de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar je hebt natuurlijk altijd individuele gevallen die zulke extreme gedachten hebben zoals Nick Ferrari. Die man is daar ook voor gekend in Groot-Brittannië. Hij is een fundamentalist en een heel strenge katholiek. Het is geen verrassing dat ze zo iemand erbij hebben gehaald in het programma.”

De Britse radiopresentator schuwde de harde uitspraken niet en zei zelfs dat “mensen zoals Goedele Liekens de oorzaak zijn van meer tienerzwangerschappen”.

Ophef

Hoewel de Britse kranten schrijven over het voorval in het programma en de ophef op Twitter die daarop volgde, zegt ze dat er helemaal geen sprake was van rumoer. „Nee hoor er was helemaal geen ophef. Het was een heel heftig debat, dat wel. Hij schuwde ook vieze woorden niet. hij zegt zelfs: dat is kindermishandeling als je zon vaginakussen laat zien aan een zevenjarige. het gaat over een kussen he? op de lagere school moet je echt seksuele voorlichting krijgen he. en zeker over de geslachtsorganen”, aldus Liekens tegenover RTL.