Nieuws/Entertainment
1302554
Entertainment

Artiest laat iedereen omhoog kijken

Kunstwerk over Ramses Shaffy onthuld

'Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy', zong Ramses Shaffy vijftig jaar geleden naar de hoogste regionen van de Nederlandse hitparade.

Voortaan laat de flamboyante artiest niet alleen Sammy, maar iedereen naar boven kijken, en wel op metrostation Vijzelgracht, dat onderdeel is van de NoordZuid-lijn. Daar, boven de roltrappen naar het perron, dat passagiers tot 26 meter onder het maaiveld brengt, werd donderdagmiddag het kunstwerk onthuld dat de levenslijnen en het gezicht van Shaffy voorstelt. Daarmee is de geest van Shaffy terug in de Weteringbuurt waar hij jarenlang woonde.

Niet alleen Shaffy wordt vereeuwigd in kunstwerk, maar ook onder andere voormalig mannequin Loesje Hamel, acteur/liefdespartner Joop Admiraal, tekstschrijver Lennaert Nijgh, actrice Ellen Vogel en pianovirtuoos Louis van Dijk. Hun levenslijnen worden metrolijnen op het kunstwerk en hier en daar kruisen ze die van Shaffy. Alle metrolijnen bij elkaar vormen samen, alsof het een metrokaart van een grote stad is, de contouren van het gezicht van Shaffy.

Er valt steeds iets nieuws te zien

Wie omhoog blijft kijken, ziet steeds iets nieuws verschijnen. De ene keer loopt de lijn van het leven van zangeres Liesbeth List voorbij en wordt de zelfmoord van haar moeder aangestipt. De andere keer ziet een metropassagier de lijn van Ramses Shaffy oplichten en wordt gewezen op het moment dat hij door zijn ouders op 'De Trein Naar Het Noorden' (van Frankrijk naar Nederland) werd gezet. Radio- en tv-presentator Hans van Willigenburg vindt het idee van het kunstwerk "geweldig". "Maar het blijft maar in beweging en er valt zoveel te zien, dat je niet doorhebt dat de roltrap beneden op het perron is aangekomen."

"Die hele reeks aan stations van de NoordZuid-lijn is eigenlijk een groot museum aan het worden", zegt Jacques Klöters, voorzitter van de stichting die de gelden van Shaffy beheert, na afloop van de bezichtiging. "Daar zou ik wel eens een hele middag aan willen besteden. Dat zou moeten kunnen voordat de metro's half 2018 gaan rijden."

Geld voor jonge kunstenaars

Het geld wat er van Shaffy's werken nog binnenkomt, wordt besteed aan jonge kunstenaars. Klöters bewaart goede herinneringen aan de aanwezigheid van Shaffy in de Weteringbuurt. "Hier in café De Gelaghkamer, waar we nu ook zijn, heb ik vele glaasjes gedronken met Shaffy", zegt hij.

Kunstenares Marjan Laaper heeft volgens acteur Jeroen Krabbé, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het kunstwerk, iets wonderlijks gedaan. Hij raakte niet uitgekeken op de enorme wand. "Ik had dan ook geen tweede keuze uit de tientallen voorstellen die zijn gedaan", zegt hij. "Het is zo ingewikkeld wat ze heeft gedaan."