Nieuws/Entertainment
1310801
Entertainment

Kleurrijke diva (84) wil met een clownsneus in de kist:

Adieu, Adèle…

De laatste verjaardag van ADÈLE BLOEMENDAAL (84) verliep niet anders dan de laatste, stille dagen van haar vroeger zo roemruchte bestaan. Sinds enkele weken verliet zij haar kamer in het Amsterdamse verzorgingstehuis 'De Flesseman' niet meer, lag zij de hele dag in bed en sliep. Haar door verschillende beroertes en longontstekingen geteisterde lichaam, de door haarzelf op een tekst van HANS DORRESTIJN bezongen Vleselijke woning , was óp. De dood moet als een bevrijding zijn gekomen.

Langer dan iemand voor mogelijk had gehouden wist zij haar leven te rekken. Maar zaterdagmiddag, met de drukte van de Nieuwmarkt om haar heen, was het klaar. In het bijzijn van enkele intimi sloot zij voorgoed haar ogen en viel het doek voor een van de belangrijkste en meest veelzijdige vrouwelijke artiesten die ons land heeft gekend.

Rasecht

Haar carrière omspant tientallen jaren, waarin de rasechte Amsterdamse zich van vele kanten heeft laten zien. Zij zong ’zwaar’ werk van BERTOLD BRECHT , maar ook de legendarische carnavalsnummers van DRS. P. Wat heb je gedaan, Daan en Halleluja Kameraden waren in de jaren zeventig echte meezingers waarmee zij – ’de vrouw moet toch geld verdienen’ - het volksfeest in het zuiden tegen heug en meug opluisterde. Van de opbrengst financierde zij in de maanden daarna haar wereldreizen. Als vrouw alleen trok Adèle door China en Amerika, waar zij met haar eerste mysterieuze echtgenoot ’mijnheer Bloemendaal’ ook had gewoond. ,,Maar mijnheer Bloemendaal en ik gingen uit elkaar. Ik zag hem ook nooit, hij was altijd aan het werk’’, zei ze over deze BEN .

Tweede echtgenoot DONALD JONES , danser en acteur en de vader van haar enige zoon JOHN (53), was later een stuk bekender. Maar ook dat huwelijk hield geen stand en Adèle ging daarna vooral als vrijgezel door het leven. ,,Maar ik kom niets tekort, hoor’’, zei ze daarover en lachte dan haar bekende lach.

LEES HIER HET HELE VERHAAL OVER ADÈLE'S LEVEN