Nieuws/Entertainment
131260
Entertainment

Als hitzanger werkelijk álles nog weet…

Wie moet vrezen voor GORDON’s memoires?

Met de aankondiging van zijn alles onthullende biografie voor volgend jaar, legt GORDON een paar maanden na zijn afscheid als zanger een kleine BOM onder de Nederlandse showbizz. Te vertellen valt er namelijk genoeg. Het fenomeen kent alle geheimen van Het Gooi, de showbizz en de mediawereld en lijkt er niet tegenop te zien die schaterend uit de doeken te doen: ‘nee, ik zeg nu nog niets!’

Helemaal enthousiast is GORDON over een contract dat hij deze week tekende met een uitgeverij die volgend jaar zijn complete biografie gaat uitbrengen. Samen met schrijver MARCEL LANGEDIJK begint de hitzanger, presentator annex koffiebaas aan zijn veelbewogen levensverhaal en zijn ghostwriter zet meteen hoog in door aan te kondigen dat het boek de ‘totale deconstructie van de entertainmentindustrie’ zal betekenen.

Eind vorig jaar nam de ras-entertainer weliswaar afscheid van zijn zangcarrière, maar dat betekent nog niet dat het rustig wordt rond hem. Integendeel, lijkt het…

Nog voordat er een letter op papier staat, houden sommigen in dat wereldje hun hart reeds vast voor de memoires van ‘Goor’. Behalve een succesverhaal over een jongen van bescheiden komaf uit Amsterdam-Noord die het schopt tot multimiljonair, hitzanger, presentator en ondernemer, is er ook nog een andere kant aan hem die de laatste jaren in brede kring de aandacht trok.

Affaires

Aan ruzies, kwesties, affaires en al dan niet bijgelegde showbizzvetes immers geen gebrek. Vrienden voor het leven werden gezworen vijanden. Smeuiige showbizrellen werden breed uitgemeten, romances vonden soms openlijk plaats plaat of juist in het diepste geheim beleefd en juist die laatste categorie maakt zich de afgelopen dagen flink zorgen over het boekje dat Gordon wellicht over hen gaat opendoen…

Zelf is hij niet van de plan voor die tijd al uit de school te klappen over wat hij in zijn boek allemaal gaat onthullen. ,,Nee, dat ga ik niet doen”, zei Gordon gisteren tegen PRIVÉ. ,,Ik heb er natuurlijk wel een idee over, en met de schrijver en uitgeverij ook gesprekken over gevoerd, maar we moeten er nog helemaal aan beginnen. Er staat echt nog geen letter op papier!”

Wel wordt uit het gesprek duidelijk dat Gordon een beetje de ‘RENE VAN DER GIJP van de showbizz’ hoopt te worden. Diens biografie Gijp was een van de grootste verrassingen in de boekenwereld van de laatste tien jaar. De voormalig voetballer, buitengewoon populair door zijn onnavolgbare tol in VI, schreef met MICHEL VAN EGMOND zijn levensverhaal op en verkocht een lieve 350.000 exemplaren. Een enorm succes, wat niemand heeft zien aankomen. Na de eerste oplage van 7500 exemplaren rolde druk na druk van de persen, tot die duizelingwekkende stapel boeken was bereikt. Nog steeds gaat Gijp van hand tot hand. Het geeft niet alleen een onthullende inkijk in wat JOHAN CRUIJFF de ‘voetballerij’ noemde, maar het geeft ook een eerlijk beeld van zijn eigen, voor de buitenwereld wat merkwaardige bestaan. Bovendien spaart René zichzelf niet. Juist de zelfspot en zijn bijzondere kijk op een heleboel zaken maken het boek zo aantrekkelijk en tot een nummer 1-bestseller.

Ooggetuige

Dat is wat Gordon ook van plan is. En… inspiratie genoeg!

Wanneer de Amsterdammer een paar dagen op zijn praatstoel gaat zitten en de interviewer alleen maar notuleert, zou zijn papieren bom weleens net zo’n beeld van showbizz- en mediakringen kunnen geven als dat van Gijp deed van de voetbalwereld.

DAT IS NU OOK PRECIES WAAR SOMMIGE MENSEN ZO BANG VOOR ZIJN, JUIST OMDAT GORDON ZOVEEL WEET OVER WAT ZICH DAAR AFSPEELT WANNEER ER GEEN CAMERA’S DRAAIEN, GEEN BUITENSTAANDERS IN DE BUURT ZIJN EN DE WIND GIERT OM ZIJN GOOISE VILLA WAAR ZICH NACHTELIJKE FEESTEN HEBBEN AFGESPEELD MET ALLEEN DE DISCRETE MUREN ALS OOGGETUIGE…

Het verhaal begint natuurlijk met zijn al veelbesproken jeugd, waarover echter nog veel meer te vertellen is dan tot dusver in interviews en de biografische film die documentairemaker MICHIEL VAN ERP ter sprake kwam. Dat grote gezin, de dood van zijn ouders, de moeizame band met zijn broers en zussen die niet mét elkaar kunnen, maar al helemáál niet zonder, kunnen later zelfs wel de openingsscene van een film opleveren.

Helemaal toen alleen een paar zussen wisten om te gaan met Gordons ontluikende homoseksualiteit, kwamen de familieverhoudingen op scherp te staan. Maar trots als een pauw reisde weer iedereen met hem mee, als hij op talentenjachten zijn eerste schreden in de showbizz zette en iedereen daar versteld liet staan met zijn enorme talent.

Broer JOHNNIE daar ooit over: ,,Hij had een karaokeset op zijn kamer waar hij altijd mee in de weer was. Maar wij hadden geen idee, eigenlijk, hoe hij klonk en of hij wel talent had. Tot hij in een zaaltje een keer zijn strot opentrok en we niet wisten wat we hóórden. Hij won ook altijd alles.”

Toen Gordon doorbrak met ‘Kon ik maar even bij je zijn’, wat een van de klassiekers in de Nederlandse popgeschiedenis werd, was hij samen met zijn vriend PATRICK. Die relatie sneuvelde, maar de vriendschap bleef. Talloze minnaars, de een nog knapper en verliefder dan de andere, volgden. Maar de laatste jaren woont juist Patrick voor de gezelligheid zelfs weer bij hem in de Gooise villa waarmee hij, zoals met meer dingen in het leven, eveneens een haat-liefde verhouding heeft. Dán staat het miljoenenobject te koop en doopt hij Blaricum om in ‘Begraficum’, vervolgens begint hij in hetzelfde dorp zijn koffieketen ‘Blushing’ en wordt de makelaar weer afgebeld.

De Toppers

Een pied a terre heeft hij nu in zijn geboorteplaats Amsterdam, in de straat bij een voormalige vriendin met wie hij op zeker moment op televisie ook een showbizzrel uitvocht. Plannen waren er om, tijdens een avond voor een goed doel, CONNIE WITTEMAN met onder andere PATRICIA PAAY de vrouwelijke Toppers te laten vormen. Op het laatste moment ging dat niet door. Connie kreeg daarvan de schuld en Gordon noemde op tv haar geheime, mobiele nummer wat meteen door honderden mensen werd gebeld – alleen maar om te zien of hij echt háár nummer had gegeven. Dat had hij dus. Connie, tijdens de live-uitzending waarvoor zij had bedankt dinerend in een restaurant, moet hebben gedacht dat in haar tas de wereld verging: zo vaak ging haar telefoon.

Het is maar een van de affaires die ongetwijfeld terecht zullen komen op een van de pagina’s in Gordons biografie. Zijn ervaringen met De Toppers omvatten daarin ongetwijfeld zelfs meerdere hoofdstukken. En dat geldt ook voor zijn, laten we zeggen, bijzondere band met GERARD JOLING en RENÉ FROGER. Met de eerste ging hij rollebollend over straat en werd de samenwerking meerdere keren voortijdig gestaakt. Alleen door bemiddeling van JOHN DE MOL en zwart-op-wit gezette boetebepalingen kon Nederland de laatste jaren weer genieten van het spraakmakende tv-duo.

In interviews heeft hij meerdere keren gehakt gemaakt van René Froger, van wie Gordon een geheel ander beeld schetste dan het overgrote deel van Nederland van de Oppertopper heeft. Achter de schermen van die hitformatie was het, volgens Gordon, telkens weer een hel met het Eurovisie Songfestival in Moskou als dieptepunt. Hij was dan ook blij op een dag de stap te hebben gezet om voor de jaarlijkse concertreeks in de Amsterdam ArenA te bedanken. Zonder opgave van redenen. Maar hij zei nog wel: ,,Als je NEE zegt tegen een paar ton in een paar dagen, dan moet er wel wat aan de hand zijn hè?”

Wat dat allemaal was, wellicht dat het volgend jaar allemaal wordt onthuld in het boek dat volgens ghostwriter de Nederlandse showbizz op scherp gaat zetten, maar waar niemand zich zo druk over zou maken als Gordon daar ook niet werkelijk toe in staat zou zijn....

Gordon lijkt in elk geval Gerard Joling te snel af te zijn. Gemaakte plannen voor zíjn memoires verdwenen voorlopig in de koelkast.