Nieuws/Entertainment
1312813
Entertainment

Radio 2-dj op Valentijnsdag naar Mali

Wouter van der Goes gaat op Valentijnsdag naar Mali. De NPO Radio 2-presentator gaat valentijnskaarten brengen bij de militairen.

In zijn programma Wout2day maakten de radio-dj en minister Hennis-Plasschaert van Defensie het nieuws bekend. Wouter gaat met eigen ogen ervaren hoe het er aan toe gaat bij de militairen in Kamp Castor in Gao in het noorden van Mali. “Ik stap opnieuw in een wereld die voor mij en voor veel luisteraars onbekend is. Militairen op een uitzendingsmissie doen bijzonder en belangrijk werk, maar we weten er weinig van", zegt Wouter.

"Luisteraars willen bijvoorbeeld weten waarom Defensie bepaalde missies uitvoert, hoe het is om te worden uitgezonden en hoe de dagen van militairen op missie er uitzien. Wat doen ze bijvoorbeeld als ze niet aan het werk zijn? Zijn ze wel eens bang? Wat eten ze? Dat wil ik voor mijn luisteraars gaan uitzoeken.”

Naast het ontdekken van de militaire wereld neemt de radioman ook persoonlijke wensen van het thuisfront mee. “Het lijkt me te gek als ik daar aan kom met grote postzakken vol valentijnskaarten. Niet alleen van bekenden van de militairen, echt iedereen kan en mag een kaartje sturen."

Met dit nieuwe plan komt er een vervolg op eerdere uitzendingen van Wouter, die hij maakte vanuit de gevangenis in Krimpen aan den IJssel en politiek Den Haag. Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Het gaat om 290 militairen. Eind vorig jaar is besloten de Nederlandse missie tot eind 2017 te verlengen. De Nederlanders werken met inlichtingen en worden beschouwd als de 'oren en ogen' van de vredesmacht. Civiele deskundigen helpen verder de Malinese politie.