Entertainment/TV
1314454168
TV

Op1 maakt uitzending met Oekraïense vluchtelingen vanuit opvangkamp

Opvanglocatie in Harskamp in Ede.

Opvanglocatie in Harskamp in Ede.

Talkshow Op1 maakt maandag een speciale uitzending vanuit vluchtelingenopvang Harskamp in Ede, meldt BnnVara vrijdag. In de uitzending komen onder meer Oekraïense vluchtelingen aan het woord die nu in Harskamp zitten.

Opvanglocatie in Harskamp in Ede.

Opvanglocatie in Harskamp in Ede.

Op1 wil met de speciale uitzending ’laten zien hoe opvang van vluchtelingen er daadwerkelijk uitziet’.

„Er heersen veel vooroordelen over de opvang van vluchtelingen in Nederland in het algemeen en ook over Oekraïners, zeker ook in relatie tot de krappe woningmarkt”, aldus een woordvoerder van BnnVara. „Wij willen laten zien hoe zo’n opvang er daadwerkelijk uitziet, hoe het is om daar te leven, zonder dat je weet hoe lang je zo moet leven. Wat doe je de hele dag en hoe houd je perspectief?”

De Oekraïense vluchtelingen die aan het woord komen, zijn geselecteerd na research door de redactie. „Ze spreken Engels, ze krijgen geen mediatraining voor zover bekend en worden begeleid door onze redacteuren die dit normaal ook doen en door gastvrouwen.”

De uitzending wordt niet van tevoren opgenomen. De presentatie is in handen van Nadia Moussaïd en Hugo Logtenberg. Ook burgemeester René Verhulst van Ede is te gast om te praten over de impact die de opvang heeft in de kleine gemeenschap die in Harskamp woont. Het is volgens BnnVara ’zeer uitzonderlijk’ dat een live tv-uitzending wordt toegelaten in een Nederlands vluchtelingenkamp.