Nieuws/Entertainment
1325197
Entertainment

Acteur Gijs Blom verkent zijn duistere kant

Het is ruim twee jaar geleden dat Gijs Blom de hoofdrol speelde in een grote film; in de tussentijd deed de jonge acteur eindexamen en was hij te zien in drie series. Maar de twintigjarige ster is terug met Silk Road, een geslaagde thriller die is gebaseerd op het verhaal van Maikel S., een scholier die vanuit Woerden een digitaal drugsimperium opbouwde. Blom speelt in de film Raymond, het op S. geïnspireerde hoofdpersonage.

“Het is mijn meest duistere rol tot nu toe”, erkent Blom. “Maar in wezen is Raymond geen slechte jongen. Dat er in de wereld drugs worden verhandeld, is een feit. Silk Road was een digitaal platform dat de kans op bloedvergieten in de scene verkleinde; de gedachte erachter was zelfs nobel te noemen. Al schiet hij er uiteindelijk wel in door.”

Blom leerde veel van een documentaire over het 'deep web', de duistere hoekjes van het internet waar bijvoorbeeld drugs kunnen worden gekocht. Maar in het leven en werk van Maikel S. zelf verdiepte de acteur zich niet enorm. De Woerdenaar werd uiteindelijk in de VS opgepakt en verdween voor jaren achter de tralies. “We vertellen niet zijn levensverhaal, dus ik wilde mezelf echt de ruimte geven om er mijn eigen personage van te maken.” Bovendien is er relatief weinig informatie over de zaak te vinden. “Veel berichten spreken elkaar ook tegen. Media zijn het zelfs niet eens over simpele feiten als hoeveel geld hij nou had of waar hij is aangehouden.”

Tieners

Silk Road is een film die zich vooral richt op oudere tieners, denkt de hoofdrolspeler. “Er wordt in Nederland niet veel gemaakt voor de kijkers die te oud zijn voor Carry Slee maar nog niet direct toe zijn aan Tarantino-achtige bloedbaden. Voor die groep is dit een prima 'instap-thriller': wel spannend, en vol verraad, drugs, bedrog en moord. Maar zonder dat daar meteen Scarface-achtige taferelen bij komen kijken.”

De acteur heeft nog steeds veel fans in die leeftijd, sinds hij doorbrak met bekroonde coming-of-agefilms als Jongens en Pijnstillers. “Het is grappig hoe vaak mensen mij nog herkennen op straat, of aanspreken op social media.” Na het eindexamen twee jaar geleden had Blom opeens veel minder verplichtingen in zijn leven. “Ik heb altijd geacteerd naast mijn schoolwerk”, vertelt hij. “Ik deed ckv-opdrachten terwijl ik repeteerde of tegenspel gaf.”

Restaurant

De acteur kan naar eigen zeggen niet goed stilzitten. “Dus ging ik naast het acteren maar werken in een restaurant en heb ik mij aangemeld als productieassistent bij de laatste Carry Slee-film”, lacht hij. “Ik zat, mede door het enorme succes van Jongens, in een soort naïeve bubbel en dacht dat het allemaal vanzelf zou gaan. Maar dat is niet zo: als je écht acteur wilt worden, moet je daar heel hard voor werken. En veel geduld hebben.” Hij doet nu audities, ontwikkelt een eigen project met goede vriend Jonas Smulders en denkt na over zijn toekomst. “Ik wil vooral dingen creëren, dat weet ik zeker. Maar naar de vorm ben ik nog erg aan het zoeken. Ik heb eigenlijk tot nu toe alleen maar in films en series gespeeld; misschien dat ik mijn focus ook eens op theater wil gaan richten.”

Silk Road wordt woensdag om 20.30 uur uitgezonden op NPO3.