Nieuws/Entertainment
1327174
Entertainment

Musical Color Purple in 2018 naar Nederland

De Broadway-hitmusical The Color Purple is in de zomer van 2018 voor het eerst in Nederland te zien. Dat heeft Stichting Zonnehuis Muziektheater zondag bevestigd. Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen gaan spelen in de Nederlandstalige versie.

De voorstelling vertelt de levensverhalen van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika in de jaren dertig. Hoofdpersoon Celia wordt door haar vader misbruikt en op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Door mishandeling, armoede en racisme beschikt ze over weinig gevoel voor eigenwaarde, tot ze bevriend raakt met een zangeres die haar laat geloven in haar eigen kracht.

De musical is gebaseerd op het boek waarmee Alice Walker in 1983 de Pulitzer Prize won. Regisseur Steven Spielberg verfilmde dit boek in 1985 met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. De film werd beloond met elf Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste actrice.

Prijzen

The Color Purple stond tussen 2005 en 2008 op Broadway en ontving elf Tony Awards, waaronder die voor Beste Musical. Na drie succesvolle Amerikaanse tournees opende een vernieuwde versie in 2013 in Londen en vervolgens in 2015 opnieuw in New York. Deze revival, met Jennifer Hudson en Cynthia Erivo in de hoofdrollen, sleepte nog eens twee Tony Awards in de wacht. Sinds 2017 is de productie op tournee in de Verenigde Staten.

Stichting Zonnehuis Muziektheater bracht eerder Kiss of the Spider Woman en Sweeney Todd naar Nederland. Komende zomer is in Het Zonnehuis in Amsterdam eerst nog hun musical The Bridges of Madison County te zien, met Lone van Roosendaal, René van Kooten en Annick Boer in de hoofdrollen.