Nieuws/Entertainment
1328943
Entertainment

Paul Verhoeven pareert kritiek op Elle

Regisseur Paul Verhoeven heeft de kritiek gepareerd op zijn film Elle. Enkele criticasters noemden de film een 'verkrachtingskomedie'.

In Elle wordt sterspeler Isabelle Huppert verkracht in haar eigen huis, maar doet vervolgens geen aangifte bij de politie. Ondanks ook bijval voor Verhoeven, roept de film ook enige controverse op vanwege de mix van zwarte komedie met dit zware onderwerp.

Indiewire beschreef Elle als 'een luchtig verkrachtingswraakverhaal'. Time Out noemde het 'een film die het debat voor velen jaren zal inspireren'.

Dictator

Maar Verhoeven pareert de kritiek tegenover Irish Times. "Ik weet dat deze bezwaren bestaan. Ik verwerp het idee dat de ernst van verkrachting vervolgens iets grappigs verderop in de film moet uitsluiten. Dat zou me een dictator maken en dat kan niet. In het echte leven heb je ook te maken met tegenstellingen."

Hij vervolgt: "Je hebt aan de ene kant iets verschrikkelijks en aan de andere kant iets grappigs. Er is geen wet die zegt dat je dat niet naast elkaar kunt plaatsen. Ik kan me goed voorstellen dat sommige scènes voor mensen als shockerend kan overkomen. Maar dat is niet mijn bedoeling; ik heb de verkrachting gebruikt als verhaal. Het moest erin zitten en het moest gewelddadig zijn. Je kan niet een verkrachting in de film stoppen en het vervolgens niet gewelddadig maken. Ik deed het ook niet om een punt te maken. Ik voelde dat het vooral noodzakelijk was en ik wist heel goed dat mensen hierover zouden vallen.

Verhoeven sluit af: "Elle is geen wrakingsfilm. Het is een overdreven versie van houden van je vijand."