Entertainment/Film
1331600228
Film

Recensie: scheiden doet lijden in somber drama

’Hope Gap’: Huwelijk op de klippen

— Wat: drama

— Regie: William Nicholson

— Met: Annette Bening, Bill Nighy, Josh O’Connor

Hope Gap is een Zuid-Engels kustplaatsje, waar witte krijtrotsen loodrecht oprijzen uit zee. Dat Grace (Annette Bening) en haar man Edward (Bill Nighy) in de gelijknamige film op loopafstand van die levensgevaarlijke kliffen wonen, is niet alleen idyllisch, er gaat ook een stille dreiging vanuit.

Ze zijn 33 jaar getrouwd. Voor Grace is hun huwelijk een gegeven, voor Edward een gevangenis. Haar verwijten - onder meer over zijn gebrek aan aandacht - maken dat hij zich continu tekort voelt schieten. Maar waar zij de boel wil opschudden en denkt te sleutelen aan hun relatie, heeft hij die allang opgegeven. Een andere, jongere vrouw heeft zijn hart gestolen.

Edwards besluit om een punt te zetten achter hun huwelijk deelt hij het eerst met hun volwassen zoon, als die een weekend komt logeren. Waarna direct het verzoek volgt of Jamie (Josh O’Connor) zijn moeder even wil opvangen, als pa nog diezelfde middag zijn koffers pakt. „Dan kun je daarna nog net de trein halen.”

Daarmee is het drama compleet. Want terwijl Grace zich verbijsterd, woedend en ontroostbaar toont, wankelt ook zoonlief onder de emotionele stormen die op hem inbeuken. Gerenommeerd scenarist William Nicholson schreef Hope Gap niet alleen, ruim twintig jaar na Firelight (1997) nam hij ook weer eens de regie voor zijn rekening.

Scheiden doet lijden en heeft al heel wat sombere bioscoopdrama’s opgeleverd. Hope Gap past naadloos in die categorie. Waarbij het sterke, passief-agressieve spel van Annette Bening, het machteloze geschutter van Bill Nighy en de kwetsbaarheid van Josh O’Connor (God's own ountry) deze film net boven de grauwe middelmaat uittillen.

✭✭✭