Nieuws/Entertainment
1333832282
Entertainment

Toch geen 18-keuring voor Tarantino-docu

De documentaire QT8: The First Eight, over het werk en leven van regisseur Quentin Tarantino, wordt toch niet de eerste Nederlandse bioscoopfilm die de nieuwe Kijkwijzer-classificatie voor 18 jaar en ouder krijgt. Dat heeft Filmdepot, de website die alle bioscoopreleases en classificaties bijhoudt, dinsdag gemeld.

NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, vond de keuring te streng en sprak de distributeur daarop aan. Deze veranderde daarop zijn classificatie naar 16 jaar en ouder.

De Kijkwijzer introduceerde begin dit jaar twee nieuwe classificaties: films kunnen tegenwoordig ook de adviezen 14 en 18 jaar krijgen. Volgens NICAM zijn deze nieuwe leeftijden nodig omdat het huidige media-aanbod meer dan voorheen een genuanceerde classificatie vereist voor heftige inhoud en beelden.

De organisatie stelt dat ouders en tieners behoefte hebben aan meer verfijnde adviesleeftijden. Programma’s of films die nu geschikt worden bevonden vanaf 14 jaar zijn te heftig voor 12-jarigen, maar ook weer niet zodanig dat ze pas geschikt zijn voor een publiek vanaf 16 jaar. Beelden met extreem geweld en harde porno worden nu geclassificeerd vanaf 18 jaar. Eerder was dat 16.

The Painted Bird

De 18-classificatie voor de Tarantino-documentaire was opmerkelijk, omdat alle scènes uit films die in de documentaire worden vertoond, voor 16 jaar en ouder gekeurd zijn. In de film vertellen vaste Tarantino-acteurs als Samuel L. Jackson en Christoph Waltz over hun samenwerking met de maker van klassiekers als Pulp Fiction, Kill Bill en Inglourious Basterds. De film is vanaf 1 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien, maar bioscoopketen Pathé organiseert de komende weken al voorpremières van de documentaire.

De eerste film die nu, vermoedelijk, een classificatie voor 18 jaar en ouder krijgt is de Tsjechisch-Slowaakse oorlogsfilm The Painted Bird, die half oktober in de bioscopen gaat draaien.