Nieuws/Entertainment
1336474
Entertainment

'Liedjes van Wiegersma kun je altijd zingen'

Friso Wiegersma en vriend Hans van der Woude.

Friso Wiegersma en vriend Hans van der Woude.

De voorstelling 'Telkens weer Het dorp', die in 2003 een zegetocht door het land maakte, wordt hernomen. Het programma bestaat geheel uit teksten van de multikunstenaar Friso Wiegersma.

Friso Wiegersma en vriend Hans van der Woude.

Friso Wiegersma en vriend Hans van der Woude.

Hij was ook de partner van Wim Sonneveld. Deze entertainer zong onder meer Wiegersma's 'hertaling' van Jean Ferrats chanson 'La Montagne' in 'Het Dorp' naar een onwrikbare plek in het Nederlandse nationale erfgoed.

'Telkens weer Het dorp' is een van de evenementen waarmee dit jaar herdacht wordt dat Sonneveld op 28 juni 1917 in Utrecht werd geboren, een eeuw geleden dus. Het programma wordt in juni een aantal keren gebracht in Het Zonnehuis in Amsterdam, door Frans Mulder, Vera Mann, Mitch Wolterink en Julia Herfst. Een combo onder leiding van Ruud Bos, die vaak samenwerkte met Sonneveld, begeleidt de vier.

De 26-jarige Julia Herfst, kleindochter van cabaretiersechtpaar Jasperina de Jong en Eric Herfst, verheugt zich enorm. "Wát een geluk, dat ik híer m'n tanden in mag zetten!", zegt ze tegen het ANP. "Het zijn prachtige nummers. Ze hebben misschien een wat andere toon dan teksten van nu, maar het ligt er ook aan hoe je ze zingt. Ze zijn eigenlijk van alle tijden, je kunt ze altijd blijven zingen."

Ongekend charisma

"Ik ben opgegroeid met de Spice Girls", vertelt ze. "Ik leerde het repertoire van Wiegersma en Sonneveld pas echt kennen op de toneelschool en op de Frank Sanders Academie." Maar inmiddels heeft het tweetal ook op haar stevige indruk gemaakt, al zijn ze allebei allang overleden, respectievelijk in 2006 en 1974. "Sonneveld had een ongekend charisma. Je ziet dat hij meteen zo'n hele zaal pakte. Hij had ook zo'n prachtige stem, zo herkenbaar, je weet meteen: dat is Sonneveld."

In 'Telkens weer Het Dorp' komt ook 'De Kleine Parade' als minimusical terug. Het was een productie die Sonneveld en Wiegersma maakten naar het gelijknamige boek van Henriëtte van Eyk.