Nieuws/Entertainment
1337260
Entertainment

Youp van 't Hek neergezet als homohater

Youp van 't Hek is maandagavond bij Pauw neergezet als een notoire homohater. Dit gebeurde door fotograaf Erwin Olaf naar aanleiding van de aanval op twee homoseksuelen in Arnhem. "Het is vooral verbaal geweld."

In de emotionele rede van Olaf wil hij het Nederlandse tolerantieprobleem richting homoseksuelen, lesbiennes en transgenders aankaarten. Volgens de fotograaf ligt het probleem niet alleen bij de daders op straat, maar zit het in 'alle lagen'. Zo zoende Olaf ooit op straat voor een snackbar, maar mocht dat niet van de snackbarhouder. Van 't Hek schreef hier in 2012 een column over en gaf de snackbarhouder praktisch gelijk.

Olaf besluit in Pauw deze column voor te lezen. "Ik heb zelf een keer met mijn vriend staan zoenen op straat, dat mocht niet van de snackbarhouder. Ik ga je nu voorlezen wat een van de elitemensen van onze samenleving – Youp van ’t Hek – over dat incident schreef.”

Potenkijker

Hij leest voor: "Het leukste dorpsnieuws kwam uit Amsterdam, waar fotograaf EO zijn vriend ging tongen. Dit deden ze voor een snackbar en de eigenaar van deze eetgelegenheid vond dit heel onsmakelijk. Terecht, hij wou geen potenkijker zijn en zei er op z’n Amsterdams iets van.”

Olaf richt zich tot de cabaretier: "Youp van 't Hek. Weet je hoeveel brieven er stonden in deze krant van de bovenlaag? Nul. Kijk, als zo’n man dat kan schrijven zonder weerwoord. Dan moet je de jongens op straat het niet kwalijk nemen dat zij zich zo gedragen. Het zit overal.” Olaf ziet wel een mogelijke oplossing: "Het is het onderwijs. Op de lagere school moet verplicht en gecontroleerd begonnen worden met voorlichting hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit.”

Youp reageerde op Twitter door de hele column te delen: "Lees door waar Erwin Olaf stopte en je leest een totaal andere column."

De cabaretier doelt hiermee op de volgende passage: "Waren het twee potten geweest dan had hij het ook ranzig gevonden en in het geval van een suf heterosetje had hij er ook iets van gezegd. Geen schijtende honden voor zijn deur en geen bejaarden die elkaars huigje schoon likken."