Nieuws/Entertainment
1347276
Entertainment

Zingende BN'ers imponeren jury It Takes 2

De juryleden van It Takes 2 zijn behoorlijk onder de indruk van het niveau van de zingende BN'ers die nog in de race zijn.

Zondagavond gaan Holly Mae Brood, Tooske Ragas, Bibi Breijman, Ruben Nicolai, Buddy Vedder en Gijs Staverman voor de vijfde keer de strijd met elkaar aan. Daarbij krijgen ze hulp van gastartiesten.

Zanger Nielson en NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom vormen dit tweede seizoen samen met Angela Groothuizen de jury van de RTL 4-show waarin bekende Nederlanders hun zangkwaliteiten tonen.

Angela Groothuizen hoefde de nieuwkomers niets te leren, vertelt ze achter de schermen van het programma. "Ik leer ze helemaal niets, dat is helemaal niet nodig met hun achtergrond. Gerard en ik zaten al eens eerder samen in een jury en Nielson jureerde al in de grote Vlaamse show The Band. Het is net alsof we dit al veel langer doen."

Nielson en Gerard Ekdom prijzen de sfeer tussen de juryleden onderling. "Eigenlijk zitten we tussendoor alleen maar te geiten met elkaar." Ekdom: "We hebben het heel gezellig. We zitten met zijn drieën vooraan in de studio, op de hottest seats in town. Het is genieten van al die optredens. Het is ook verbazing."

Serieus

De juryleden nemen hun taak serieus. "We zitten er om collega's te beoordelen die zich heel kwetsbaar opstellen. Dus we moeten het zorgvuldig doen", zegt Angela. Nielson: "Je kan er niet achteloos mee omgaan. Deze mensen zingen normaal niet en gaan opeens zingen op een podium voor meer dan een miljoen mensen."

Ekdom: "De kandidaten zijn ambitieus, maar ze zijn tegelijkertijd ook uit hun comfortzone." Gerard noemt het daarom dapper dat zijn collega Gijs Staverman van Radio 2 meedoet. Gijs gaat zondagavond in duet met Anita Meyer, samen zingen ze de hit Zonder jou van Paul de Leeuw. "Ik heb het Gijs gevraagd waarom hij meedoet en hij vindt het heel erg leuk. Hij heeft geen ambities in deze richting, maar vindt het wel heel leuk en stiekem drijft hem dat wel. Hij geniet hiervan."

Bloedfanatiek

Angela Groothuizen verwacht dat de BN'ers alles uit zichzelf halen. "Ze hebben ja gezegd om mee te doen aan het programma, dan moet je er ook enorm voor gaan. Dat doen ze ook wel hoor, het blijven allemaal ego's." Nielson: "Ze zijn allemaal bloedfanatiek. Zenuwachtig ook, maar dat helpt ze eigenlijk vooruit. Bij de repetities denk ik nog weleens 'als dit maar goed komt vanavond', maar als het licht aangaat tijdens de opnames stijgen ze allemaal boven zichzelf uit. Dat is leuk om te zien."

Angela: ''Een beetje nervositeit heb je nodig, dat hoort bij het vak. Het mag je alleen niet verlammen. Als je ziet dat iemand door de zenuwen minder goed presteert dan zou moeten, dan moeten we als coach ingrijpen."

De juryleden van It Takes 2 zijn het redelijk met elkaar eens. Ekdom: "Ik let op andere zaken dan zij uit hun muzikantenuitgangspunt. Ik let meer op het eindproduct." Angela: "Ik vraag me tijdens het jureren vooral af: in hoeverre is dit heel knap van deze persoon op dit moment? Soms zie je iemand die zo'n grote stap heeft gemaakt. Die krijgt van mij een hoger cijfer dan iemand die beter zingt, maar op dat niveau is blijven hangen."