Nieuws/Entertainment
1347878
Entertainment

Schwarzenegger strijdt in Cannes voor milieu

De wereld moet zich niet laten demotiveren door mensen als president Donald Trump als het gaat om het milieu. Dat is de boodschap die Arnold Schwarzenegger uitdraagt op het festival van Cannes, waar hij zijn nieuwe film Wonders of the Sea 3D presenteert. De 69-jarige superster sprak commentaren in voor de nieuwe natuurdocumentaire van activist Jean-Michel Cousteau, die vijf jaar lang prachtige 3D-opnames maakte op de bodem van de oceaan.

"Klagen heeft geen zin, je moet dóen", betoogt Arnold Schwarzenegger in alle interviews die hij geeft in Cannes. "Je moet handelen! Laat je niet demotiveren door iemand als president Trump: de toekomst van de aarde hangt af van zeven miljard mensen, niet van één mens. De mensen die geloven in een betere wereld zijn gepassioneerd en hebben de feiten én idealen aan hun kant. Het is een kruistocht; mensen moeten snappen dat het niet goed afloopt als we niets proberen te veranderen.”

Als gouverneur van Californië zorgde Schwarzenegger ervoor dat zijn staat de beste milieuwetgeving van de VS kreeg. Het Witte Huis werkte hem tegen, maar The Governator streed door tot aan het Hooggerechtshof en kreeg gelijk. “Ik heb mijzelf vanaf het eerste moment omringd met mensen die precies wisten hoe de politiek werkte; ik had zelf natuurlijk geen ervaring als gouverneur. Zij leerden mij dat samenwerken het allerbelangrijkste is in de politiek. En dat heb ik gedaan, ik heb samengewerkt met de Democraten.”

Over sommige onderwerpen mogen de twee grote Amerikaanse partijen van mening verschillen, maar sommige zaken zijn groter dan het partijbelang, vindt Schwarzenegger. “En groene wetgeving hoeft economische groei niet in de weg te staan. Integendeel: we hebben tijdens mijn termijnen en daarna enorm veel groene banen gecreëerd; er is momenteel geen sector die méér nieuwe banen oplevert.”

Carrière

De superster was precies veertig jaar geleden voor het eerst op het festival van Cannes, waar hij toen de bodybuild-documentaire Pumping Iron aan de man probeerde te brengen. De film verkocht prima, maar Schwarzenegger zelf kreeg te horen dat hij niet moest hopen op een glansrijke carrière op het witte doek. “Met dat gespierde lijf zou ik nooit een leading man worden”, lacht hij nu. “Mijn lichaam was te fake, intelligente mannen als Woody Allen of Dustin Hoffman werden toen als idealen gezien. En anders zou mijn accent er wel voor zorgen dat het nooit wat werd met mij; it gave them the creeps.”

Terminator-regisseur James Cameron gaf hem weer zelfvertrouwen. “Mijn stem was anders dan andere stemmen, en dat was mijn grote voordeel. Mensen gingen het accepteren dat ik praatte met een accent. Het werd zelfs hip; binnen een paar jaar werden de zinnen uit de films waarin ik speelde het meest gequoot. Scenaristen gingen daar op anticiperen; schreven in scripts al zinnen met de intonatie en klemtonen die ik zou gaan gebruiken: get to the chóppa!”