Nieuws/Entertainment
1348486
Entertainment

’Film vertoont en verheerlijkt homoseksualiteit’

’De Eetclub’ verboden op filmfestival Oeganda

De Nederlandse speelfilm De Eetclub mag niet worden vertoond tijdens het Europees Filmfestival in Oeganda. Volgens de mediaraad ‘toont en verheerlijkt de film homoseksualiteit’, dat in het Afrikaanse land wordt gezien als een strafbaar feit.

Dat laat de Nederlandse ambassade, gevestigd in hoofdstad Kampala, weten op Facebook. “De ambassade betreurt de beslissing van de Oegandese mediaraad en zal zich daarom terugtrekken van het Europees Filmfestival in Oeganda.”

Bij het bericht plaatste de ambassade een lijst met verschillende punten, waarin wordt uitgelegd waarom De Eetclub niet mag worden uitgezonden. Zo staat er geschreven, onder de kop ‘criminele activiteiten’: “Na tien minuten in de film, terwijl twee vrouwen homoseksualiteit verheerlijken, wordt er gezegd dat het hebben van een huwelijk ’zwaar werk’ is. Dit is in strijd met de Oegandese waarden.”

Luguber taalgebruik

Bij het thema ‘taal en heiligschennis’ beoordeelt de mediaraad de film als volgt: “Er zijn verschillende scènes waarin luguber taalgebruik voorkomt, zoals twee homoseksuele mannen die tegen elkaar zeggen: ‘Je bent een lekker wijf’.” Verder wordt er in het overzicht benadrukt dat er scènes voorbijkomen, waarin er wijn wordt gedronken en waarin er wordt gerefereerd aan bier.

De speelfilm van regisseur Robert Jan Westdijk, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, is uitgebracht in 2010. Hoofdrollen in de film zijn er voor onder anderen Bracha van Doesburgh, Mark van Eeuwen en Halina Reijn.

Het Euro-Uganda Film Festival vindt plaats van 10 tot 19 mei in de Oegandese hoofdstad Kampala.