Nieuws/Entertainment

Dolf Jansen houdt van wat ongemak in de zaal

ANP

Dolf Jansen bewijst al ruim tien jaar dat hij uitstekend in zijn eentje een oudejaarsconference kan maken. Maar voor het eerst sinds hij en ex-maatje Lebbis uit elkaar gingen, doet Jansen het in 2017 weer met een ander samen. Hij benaderde de veel jongere Louise Korthals om het experiment aan te gaan en met hem een eindejaarsshow te maken.

ANP

„Het is soms goed om jezelf uit te dagen”, legt Jansen uit. „En dan maak ik het mijzelf het liefste meteen zo moeilijk mogelijk: iemand die veel meer in de kleinkunsthoek zit dan ik, een generatie jonger én een vrouw. Leerzamer kan ik het me niet voorstellen.” Waar de razendsnelle komiek eigenlijk altijd richting de grap denkt, is Korthals iemand die mooie verhalen wil vertellen. „Zij slijpt en schaaft woorden, denkt heel hard na over één zin. Ik ben iemand van rammen, van binnen een uur twee nummers schrijven.”

Voor het eerst in lange tijd moest Jansen zich weer aanpassen aan een ander. „In praktisch opzicht duurt vooral de soundcheck wat langer”, nuanceert hij meteen. „En ik kan nieuwe ideetjes die die avond spontaan in mijn hoofd opkomen gewoon doen zonder dat met iemand te bespreken. Ik merk dat Louise het toch wel fijn vind als ik die van tevoren even overleg. Maar ik hou juist van spanning; de zaal mag zich best af en toe wat ongemakkelijk voelen.”

Strijd der seksen

De strijd tussen de seksen komt minder aan bod dan mensen mogelijk zouden verwachten. „We hadden een overdosis aan materiaal, dus de grote monoloog die ik daarover had voorbereid, is gesneuveld. Dit onderwerp hebben we teruggebracht tot een klein stukje over de Trump-marches die de vrouwen daags na zijn winst organiseerden. Dat initiatief heeft mijn blik op vrouwen wel veranderd.”

In het nieuwe jaar heeft Jansen alweer twee nieuwe voorstellingen in de theaterboekjes staan: de tournee The Story of the Troubadour met de LSB Experience in het voorjaar, en na de zomer de volgende oudejaarsvoorstelling. De cabaretier blijft ondanks zijn volle agenda in topconditie door voor elk optreden een rondje hard te lopen door de stad van het theater. „Het feit dat ik veel sport, heeft er ook voor gezorgd dat ik het werk dat ik doe al zo lang volhoud. De afgelopen 28 jaar heb ik slechts twee avonden in het theater moeten afzeggen omdat ik écht ziek was - er zijn weinig collega’s die mij dat nadoen.”

Een reünie met zijn oude maatje Lebbis ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van hun eerste optreden, eind 2018, staat nog niet in de planning. „We hebben nog uitstekend contact, en ik sluit niets uit. Maar we hebben het allebei prima naar ons zin op ons eigen carrièrepad.”

Bekijk meer van