Nieuws/Entertainment
1368648
Entertainment

EBBA voor Kristian Kostov en Youngr

De pas 17-jarige Kristian Kostov uit Bulgarije

De pas 17-jarige Kristian Kostov uit Bulgarije

Runner-up Kristian Kostov van het Eurovisiesongfestival behoort tot de tien winnaars van de European Border Breakers Award (EBBA) 2018. Ook de Britse muzikant Youngr mag de prijs in ontvangst nemen, zo maakte de organisatie vandaag bekend.

De pas 17-jarige Kristian Kostov uit Bulgarije

De pas 17-jarige Kristian Kostov uit Bulgarije

De pas 17-jarige Kostov maakte in mei naam met zijn ballade Beautiful Mess waarmee hij zijn thuisland Bulgarije een tweede plaats op het Songfestival bezorgde. Ook Youngr beleefde afgelopen jaar zijn doorbraak met singles als Out Of My System en ’93.

De EBBA’s zijn bedoeld voor opkomende artiesten en worden jaarlijks uitgereikt tijdens het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen. In totaal winnen tien aanstormende artiesten een EBBA. Eerder werden al de namen van onder anderen Songfestivalwinnaar Salvador Sobral, de Belgische inzending Blanche, de Noorse popzangeres Sigrid en Alice Merton uit Duitsland aangekondigd.

Publieksprijs

De winnaars krijgen hun award op 17 januari tijdens een ceremonie die wordt gepresenteerd door de Britse tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. Dan wordt ook bekend wie van de tien EBBA-winnaars de publieksprijs krijgt.

Grote namen als Dua Lipa, Stromae, Adele, Hozier, Mumford & Sons en The Script wonnen aan het begin van hun carrières ook een EBBA. Door de jaren heen waren er ook enkele Nederlandse winnaars waaronder Kraak & Smaak, Esmée Denters, Caro Emerald, Afrojack, The Common Linnets en Kovacs.