Nieuws/Entertainment
1369769
Entertainment

Antonie Kamerling Award beloont aandacht voor depressie

Antonie Kamerling in 2007

Antonie Kamerling in 2007

De Antonie Kamerling Award is vandaag in het leven geroepen door Mind, het landelijke platform voor mensen met psychische problemen, in samenspraak met Isa Hoes en de familie van Kamerling, zo maakte Mind vandaag bekend. De prijs wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een publicatie die openheid en kennis over psychische problemen bevordert.

Antonie Kamerling in 2007

Antonie Kamerling in 2007

Kamerling kampte met manisch-depressieve klachten en maakte in oktober 2010 op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Zijn vrouw Isa Hoes beschreef in haar boek Toen ik je zag uit 2013 het leven met de acteur en zijn zelfmoord. Met dit boek probeerde zij ook meer aandacht te krijgen voor mensen die worstelen met dit soort problemen.

De Antonie Kamerling Award, een beeldje, kan alleen gaan naar een boek of audiovisuele uiting, zoals een film, een programma of een documentaire, omdat dit de beste manieren zijn om mensen over psychische problemen te informeren. De genomineerden dit jaar zijn de documentaire Emma wil leven van Jessica Villerius, de documentaire Roze wolk van Anne-Marieke Graafmans en het boek Vals alarm van Menno Oosterhoff. Iedereen kan via de website van Mind helpen de winnaar te kiezen. Deze wordt 27 november bekendgemaakt.

„Met de nieuwe award willen we aandacht vragen voor het levensbelang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen”, legt een woordvoerster uit. „Een belangrijk onderdeel in het steunen van mensen met deze problemen vormt het uiten van problemen die mensen ervaren, zodat ze eerder hulp krijgen en hopelijk geen ernstiger klachten ontwikkelen.”