Nieuws/Entertainment
1370243
Entertainment

Cocaïne blijvende nachtmerrie voor Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Iedereen kent hem in Nederland als de driftkikker die elke keuken tot een hel kan maken, en elk noodlijdend restaurant kan omtoveren tot een succesvol bedrijf. Maar nu blijkt dat Gordon Ramsay achter de schermen jarenlang heeft geleden onder het verlies van één van zijn chefs die stierf door cocaïnegebruik. Reden voor hem om een documentaire over de drug te maken die vanavond op de Engelse zender ITV uitgezonden wordt.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Cocaïne speelt een nare rol in het leven van de beroemde sterrenkok. In 2003 stierf zijn chef David Dempsey, doordat hij in de kick na een vervuilde dosis van een hoog balkon viel. Ramsay moest het lichaam identificeren. Het heeft hem jaren gekost daar overheen te komen. „Ik had nooit, in mijn ergste dromen, kunnen bedenken dat hij cocaïne gebruikte. Ik kon mezelf achteraf wel voor het hoofd slaan dat ik het niet had opgemerkt.”

Veertien jaar later is de chef de herinngeringen niet kwijt. Vanavond begint daarom zijn tweedelige documentaire, waarin hij onderzoekt hoe de drug zo’n vlucht kon nemen in de culinaire wereld. Hij is het daar overal tegenkomen en kreeg het meerdere malen in zijn handen gedrukt. Ramsay zegt hierover: „Al sinds ik één van mijn chefs hieraan verloor, wilde ik de wereld van cocaïne begrijpen.”

Tonight on @ITV @ 9 PM, I'm digging deep into a drug that is becoming a big problem in the food industry. #GordonOnCocaine is an eye opener pic.twitter.com/7YZphXVWIp— Gordon Ramsay (@GordonRamsay) 19 oktober 2017

De stap om dat daadwerkelijk te doen, nam hij na een test in zijn eigen restaurants waarbij hij cocaïne ontdekte. „Op dit moment ben ik erg bezorgd over mijn personeel van 750 leden in Londen. Dat is mijn verantwoordelijkheid.”

Niet alleen zijn chef, ook zijn broer Ronnie raakte verslaafd aan de drugs, eerst cocaïne, toen heroïne. Het was zo erg dat hij hem voor hun vaders begrafenis uit een drugshol moest slepen om hem een beetje op te lappen. In 2007 werd zijn broer nog opgepakt op Bali voor drugsbezit. In tegenstelling tot zijn broer, koos Ramsay een andere weg om uit de ellende van hun jeugd te raken: „I worked my a*se off to get out of the s**t mess I grew up with.”