Nieuws/Entertainment
1370289
Entertainment

Rutger Hauer: ’Jan Wolkers pestte mij’

Rutger Hauer

Rutger Hauer

Rutger Hauer werd door Jan Wolkers in zijn hemd gezet. De acteur vertelt in De Volkskrant dat de schrijver van Turks fruit hem bij de perspresentatie van de verfilming in 1972 uit zat te dagen en hem pestte.

Rutger Hauer

Rutger Hauer

„Zeg Rutger, oefen jij nu elke dag met je ritssluiting?” vroeg Wolkers aan Hauer, verwijzend naar de scène waarin zijn karakter Erik met zijn piemel tussen de ritssluiting van zijn broek zit. Flauw, vond de acteur. „Ik stond aan de andere kant, met mijn arrogante kop. Ik dacht: ’Wat lul je nou?’”

Hauer zegt dat hij voordat ze begonnen met de film ook geen bewondering voor Wolkers als persoon had. Wel bewonderde hij het schrijven van de kunstenaar, hoe hij beeldhouwde met taal. Om zich in te leven in zijn rol kreeg de jonge Hauer zodoende een lesje beeldhouwen van Wolkers, een les die hem nog steeds van pas komt.

„Hij zei: ’Je moet dingen weghalen. En wat je overhoudt, is het beeld.’ Dat is eigenlijk wat ik altijd doe, bij elke rol opnieuw. Ik haal weg wat te veel is. Harrison Ford zegt precies hetzelfde: geen trucs. Je moet net genoeg vertellen om te zorgen dat het verhaal goed overkomt.”