Nieuws/Entertainment

Herbers geniet van Hollywood

Katja Herbers

Katja Herbers

Hollandse Hoogte

Met rollen in hitseries als Manhattan en West World timmert Katja Herbers hard aan de weg in Hollywood. Toch maakte de 36-jarige actrice tijd vrij voor de Nederlandse romantische komedie Weg van jou. De kans op de hoofdrol van Evi, een jachtige zakenvrouw die gedwongen naar het landelijke Zeeland verhuist, greep Herbers met beide handen aan.

Katja Herbers

Katja Herbers

Hollandse Hoogte

„Een hoofdrol is eigenlijk veel gemakkelijker”, vertelt de actrice tijdens een kort verblijf in Nederland. „Als bijrol krijg je een paar kansen om te pieken in een film. Wanneer je als hoofdrolspeler een keer niet zo’n lekkere scène draait, heb je nog 84 andere scènes om het goed te maken.” Bovendien genoot ze er erg van weer eens in haar moerstaal te kunnen acteren. „Spelen in het Nederlands kost toch minder moeite dan spelen in het Engels. Ik hou erg van de Nederlandse taal; die heeft een bepaalde nuchterheid die ik in het Engels soms mis.”

Waar haar personage Evi de grote stad inruilt voor het platteland, verhuisde Herbers een paar jaar geleden van het kleine Nederland naar het grote Hollywood. Ook werkt ze vaak in Duitsland. „Ik kan prima doorgaan voor Amerikaan of Duitser, of Brit”, stelt ze. „Maar je mist toch altijd een klein stukje van jezelf.”

Melancholisch

Ze heeft wel één belangrijke tip voor collega’s die ook hun kans willen wagen in het buitenland. „Dit is wel een droom die ik altijd al heb gehad. Ik heb ook heel bewust van jongs af aan aan mijn Engels gewerkt”, legt Herbers uit. „Daardoor kan ik ook audities doen voor Amerikaanse rollen. In Westworld speel ik bijvoorbeeld een Amerikaanse. Die rol had ik niet gekregen als ik een Nederlands accent had.”

In haar huis in Santa Monica heeft ze wel opvallend veel Nederlandse attributen, bekent Herbers. De actrice haalt een quote aan van de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth. „Hij zei: een immigrantenhart is altijd een melancholisch hart. Dat herken ik. En dat staat verder los van het feit dat ik zielsgelukkig ben met mijn avontuur in de VS en het feit dat ik dromen waarmaak die ik een paar jaar terug nog niet eens durfde te hebben.”

Afwijzing

Ondertussen geniet Herbers vooral van de kansen die zij krijgt in Hollywood. „Het lijkt er misschien op dat het mij heel gemakkelijk afgaat allemaal”, grinnikt ze. „Maar het is kei- en keihard werken. En je moet vooral weten hoe je afwijzingen moet incasseren: van de honderd audities die ik doe, leidt gemiddeld maar eentje tot die gedroomde rol. De competitie tussen acteurs is in Hollywood nog vele malen groter dan in Nederland.”

Weg van Jou draait vanaf 19 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Lees meer over