Nieuws/Entertainment
1370601
Entertainment

Beroemde actrices verenigen zich tijdens ELLE’s Women in Hollywood

Ook Reese Witherspoon onthult machtsmisbruik

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon

Grote sterren als Jennifer Lawrence, Margot Robbie en Cindy Crawford bezochten gisteren ELLE’s evenement Women in Hollywood, bedoeld om vrouwen een sterkere positie te geven. Ze deelden hun eigen verhalen over machtsmisbruik. Ook Reese Witherspoon kwam met onthullingen over seksuele intimidatie.

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon

Het is één van de eerste grote evenementen sinds de eerste beschuldigingen tegen producent Harvey Weinstein twee weken geleden in de publiciteit kwamen. Veel grote actrices van Hollywood waren bij het evenement aanwezig.

Actrice Reese Witherspoon vertelde tijdens deze gelegenheid voor het eerst over het misbruik dat zij ervoer door een regisseur toen ze nog maar zestien jaar was. Het vervulde haar met afschuw, vertelt ze. „Het was de eerste van vele ervaringen van seksuele intimidatie.”

Zware week

De actrice voelt zich gesteund door de bekentenissen van alle andere vrouwen. „Het geeft een minder eenzaam gevoel. Het is echt een zware week geweest voor vrouwen in Hollywood. Mijn eigen ervaringen kwamen levendig terug en dat maakt dat ik moeilijk kan slapen. Het is moeilijk te praten over de gevoelens die ik sindsdien had: angst en schuldgevoel over het feit dat ik me niet eerder uitsprak.”

Volgens de actrice ervoer ze het zwijgen als een voorwaarde die agenten en producenten hen min of meer oplegden. „Ik spreek er niet vaak over.”

Op een rij

Jennifer Lawrence onthulde tijdens deze 24e editie van ELLE’s Women in Hollywood meer schokkende details over de start van haar carrière, waarbij ze gedwongen werd te strippen en naast dunnere vrouwen moest staan, zodat ze zich ging schamen over haar gewicht. „Ze zetten me op een rij met vijf veel dunnere vrouwen, met onze geslachtsdelen alleen bedekt met tape. Toen vertelde een vrouwelijke producer dat ik moest afvallen. Ik heb me zo laten behandelen, omdat ik dacht dat ik dat moest doen voor mijn carrière.”

Haar speech besloot ze met de uitspraak aan haar toehoorders dat ’elk mens met respect behandeld moet worden.’ „Ik ben nog steeds aan het leren dat ik niet vriendelijk hoef te glimlachen als een man me een ongemakkelijk gevoel geeft.”

Beschuldigingen

In totaal hebben al meer dan dertig actrices de laatste twee weken beschuldigingen uitgesproken tegen Weinstein, waarvan vier spraken over verkrachting. Onder hen zijn ondermeer Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan en Cara Delevingne.