Nieuws/Entertainment
1379132
Entertainment

Waylon ruziet met zichzelf over Top 1000

Waylon brengt vrijdag, zaterdag en zondag in Ahoy Rotterdam een eerbetoon aan de Top 1000 Allertijden. Drie avonden achtereen zingt Waylon met behulp van de 3JS en Bibi Breijman zijn favoriete nummers uit de ranglijst. De selectie is het resultaat van een ruzie met zichzelf, vertelt Waylon.

De concertreeks Waylon Live in Concert - Top 1000 Allertijden is een vervolg op de eerste succesvolle editie in 2016. „We willen bij alle nummers zo goed mogelijk het origineel benaderen dat doe je niet zomaar”, vertelt Waylon, die grondig repeteert. Dat doet hij met plezier. „Dit is voor ons ook echt een feest. We brengen de allerbeste muziek met een groep muzikanten. Het is te gek om zowel Toto als Phil Collins te mogen spelen. We gaan van Jan Smit tot Aerosmith. Ik zal nooit zelf covers uitbrengen, maar ik vind het geweldig om eens per jaar een uitstapje te maken. Het is net als het tot in detail namaken van de Nachtwacht of de Mona Lisa. Ik probeer de intentie van de originele nummers te benaderen.”

Het maken van een jaarlijkse selectie uit duizend nummers was een ruzie met zichzelf, zegt Waylon. „Je blijft al snel bij de beste honderd nummers hangen, maar dan zijn er nog negenhonderd klassiekers die dezelfde aandacht verdienen. Het is een ruziepuzzel, een ruzie met jezelf. Nummers erin, nummers eruit. Het is een heftig proces. De Top 1000 is zo lang. We kunnen wel vijftig concerten geven zonder een liedje te herhalen. Per show spelen we 35 nummers en dat is best pittig.”

Zolderkamertje

Bij het selecteren houdt Waylon rekening met de wensen van het publiek. „Onze insteek van dit concert is dat het zo jammer is dat ze sommige bands niet meer kunnen bezoeken. Hun idolen treden niet meer op, of ze zijn dood. Of ze treden nog wel op, maar zo slecht dat je er niet meer naar toe wilt. Ik ben een kind van de jaren tachtig. Er zijn maar weinig concerten waar vaders met hun kind naar toe kunnen om te laten horen waar ze vroeger van uit hun dak gingen. Ik vind het belangrijk de klassiekers van de beste artiesten ooit, onze helden naar wie we allemaal op onze zolderkamertje luisterden, door te geven aan de volgende generatie.”

Nieuw dit jaar in de concertreeks is het Nederlandstalig onderdeel. Met Jan Dulles van de 3JS zingt Waylon Over de muur van het Klein Orkest. „Een opvallend actueel nummer nu er weer een mafkees in de wereld opstaat die wil dat er een muur gebouwd wordt”, oordeelt de The Voice of Holland-coach.

Druk

Tijdens de voorbereidingen op de concertreeks werd Waylon door de AVROTROS uitverkoren om Nederland volgend jaar opnieuw te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Een liedje voor Lissabon heeft hij nog niet, zegt hij. „Ik heb verschillende liedjes liggen, maar we blijven gewoon doorschrijven. Er is nog heel veel tijd”, zegt de artiest. „Ik moet er niet al te veel druk op leggen. Iets moet goed voelen, dat is het belangrijkste. Het liedje moet vooral voor mij goed voelen.”

Waylon is vastbesloten het Eurovisiesongfestival ditmaal te winnen, al kan hij niets beloven. „Ik benader het als een sporter. Alleen de eerste plaats telt. Ik ben niet bezig met de feestjes rond het festival. Ik ga focussen. Ik vind ook dat het nodig is. Dat is mijn werk. Genieten kan wel achteraf.”

In 2014 deed Waylon ook mee aan het Eurovisiesongfestival, toen met Ilse DeLange in de gelegenheidsformatie The Common Linnets. Met hun liedje Calm After The Storm eindigde het duo toen als tweede, na Conchita Wurst uit Oostenrijk met het winnende liedje Rise Like A Phoenix. Terugblikkend zegt Waylon: „De eerste plaats is ons eigenlijk een beetje ontnomen. We waren moreel winnaar.”