Entertainment/Film
1389423781
Film

Regisseur Anne Frank-film De Jong ontslagen

Regisseur Ate de Jong.

Regisseur Ate de Jong.

Regisseur Ben Sombogaart, die eerder hits als De Tweeling en De Storm maakte, gaat het boek Mijn beste vriendin Anne Frank verfilmen. In eerste instantie was Ate de Jong aangekondigd als regisseur van de epische film. Maar producenten Hans de Weers en Paul Ruven hebben besloten De Jong van het project te halen. Het Filmfonds, de belangrijkste subsidiënt van het project, heeft hier recent mee ingestemd.

Regisseur Ate de Jong.

Regisseur Ate de Jong.

De film is gebaseerd op de memoires van de 90-jarige Hannah Goslar, de Amsterdamse vriendin van Anne Frank. Ze werden in 1942 gescheiden, maar ontmoetten elkaar weer in 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Hannah haar leven riskeerde om Anne Frank te redden. Het is de bedoeling dat de film nog in 2020 in de bioscopen te zien is, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog én het overlijden van Anne Frank. Hoofdrollen zijn nog niet bekend.

Ate de Jong zegt ’helemaal kapot’ te zijn van het feit dat hij van de film is gehaald. „Mijn droom is aan diggelen: ik heb er twee jaar werk in zitten”, meldt hij. De regisseur zegt het „absoluut niet eens te zijn” met het besluit en dreigt een rechtszaak te beginnen. De Jong wil verder niets over de zaak zeggen; er vindt nu overleg plaats tussen zijn advocaat en vertegenwoordigers van productiehuis Fatt, dat de film ontwikkelt.

Zeer onzeker

Producent Paul Ruven wilde aan het ANP geen reactie geven. In Het Parool zegt hij dat „Ate tijdens de voorbereiding nooit tijd had: hij was veel bezig met andere zaken zoals zijn boeken, een kinderserie voor tv en nog wat zaken. Zijn opmerkingen over het script en voorgestelde veranderingen waren zo talrijk en vaak niet ter zake doende, dat daar eigenlijk vooral uit bleek dat de beoogde regisseur zeer onzeker was over hoe deze film aan te pakken.”

Ruven ontkent dat De Jong auteursrechtelijk enige aanspraak kan maken op betrokkenheid bij de film.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo