Nieuws/Entertainment

Romantisch homodrama wint meerdere prijzen

Het romantische drama Call me by your name, over een zomerse romance tussen twee jongemannen, is ook volgens de critici in Los Angeles de beste film van het jaar. Call me by your name werd door de recensenten niet alleen tot beste film uitgeroepen, maar won ook de prijs voor beste regie en beste hoofdrolspeler.

De 21-jarige Timothée Chalamet, die een tiener speelt die verliefd wordt op een archeologiestudent, werd eerder ook al door de critici in New York bekroond als beste acteur van het jaar.De prijzenregen voor Chalamet maakt hem groot favoriet voor de Oscar voor beste acteur, die eind februari wordt uitgereikt. Hij zou een record kunnen breken als jongste winnaar in deze categorie ooit. Dit record staat nu op naam van Adrien Brody, die 29 was toen hij het beeldje won voor The Pianist.

Call me by your name-regisseur Luca Guadagnino moest zijn prijs overigens delen met Guillermo del Toro. De Mexicaan werd eerder dit jaar in Venetië bekroond met de Gouden Leeuw voor zijn fantasydrama The Shape of Water, over de liefde tussen een stomme schoonmaakster en een zeemonster. De Britse actrice Sally Hawkins won de prijs voor beste actrice; zij speelt in de film de schoonmaakster. Ook zij geldt nu als serieuze Oscarkandidaat.

Franse homoactivisten

In de categorieën beste buitenlandse film, beste animatiefilm en beste debuut waren de critici in Los Angeles het volmondig eens met hun collega’s in New York. In de eerste categorie ging de prijs naar het Franse 120 BPM, over Franse homoactivisten die begin jaren negentig probeerden bewustzijn over aids en hiv te creëren.

Als beste animatiefilm werd Coco gekozen, de nieuwste titel van studio Pixar. De film die vanaf deze week in Nederland te zien is, vertelt over een tienerjongen die naar het dodenrijk reist om een beroemde zanger te ontmoeten. Als beste debuutfilm kozen de New Yorkse critici Get Out, een horrordrama over een donkere jongen die voor het eerst zijn conservatieve blanke schoonfamilie gaat ontmoeten.

Bekijk meer van