Nieuws/Entertainment
1396677538
Entertainment

Amerikaanse jazzpianist Chick Corea (79) overleden

Chick Corea

Chick Corea

De Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat is donderdag bekendgemaakt op zijn Facebookpagina.

Chick Corea

Chick Corea

Corea is overleden aan een zeldzame variant van kanker. Die was recentelijk bij hem ontdekt. „Door zijn hele leven en carrière genoot Chick van de vrijheid en het plezier dat hij had als hij iets nieuws maakte”, is te lezen in de verklaring waarmee zijn overlijden is bekendgemaakt. „Hij was een geliefde echtgenoot, vader en grootvader en een geweldige mentor en vriend voor zo velen. Door zijn oeuvre en de decennia waarin hij rond de wereld toerde, beïnvloedde en inspireerde hij de levens van miljoenen.”

Corea werkte in zijn carrière samen met jazzgrootheden als onder anderen trompettist Miles Davis, pianist Herbie Hancock, en bassist Stanley Clarke. Onder meer met zijn werk voor Miles Davis en de door hemzelf opgerichte groep Return to Forever droeg Corea aan het begin van de jaren zeventig bij aan het ontstaan van de fusion, een vooruitstrevende stroming in de jazzmuziek. Van zijn eigen composities is met name het stuk Spain erg bekend.