Nieuws/Entertainment

Sam Smith: bezoek Irak opende mijn ogen

Sam Smith

Sam Smith

Hollandse Hoogte

Sam Smith heeft onlangs als ambassadeur van War Child een bezoek gebracht aan Irak. De zanger, die hulpprogramma’s in het noorden en westen van het land bezocht, is diep geraakt door de situatie in het land.

Sam Smith

Sam Smith

Hollandse Hoogte

„Toen ik in Irak was, had ik net mijn tweede album afgerond”, vertelt de zanger tegen The Independent. „Ik vind het vreselijk om te zeggen en schaam me ervoor, maar ik leefde in een bubbel voordat ik in Irak arriveerde.”

Als kind besteedde Smith geen aandacht aan het nieuws en zodoende wist hij nauwelijks iets over de situatie in het Midden-Oosten. „Toen ik in het land aankwam, voelde ik me schuldig dat ik er nooit aandacht voor had. Ik maakte me als kind zorgen om de domste dingen, terwijl er in Irak gruwelijke dingen gebeuren.”

Pray

De 25-jarige Smith besloot bij thuiskomst zijn ervaringen op te schrijven en te verwerken in een nummer. „Ik ging zitten en schreef Pray. Dat lied gaat over mij en mijn relatie met de wereld, en over hoezeer de reis mijn ogen opende.”

Smith zet zich in voor de nieuwste campagne van War Child, die aandacht vraagt voor een betere geestelijke gezondheidszorg voor kinderen in oorlogsgebieden.

Lees meer over